RSS

Pages

31 Ocak 2013 Perşembe

SEMİHA, MERCİMEK KÖFTE VE CEVİZLİ İNCİRLİ PASTA



                  

    Rahman Rahim olan Allahın adıyla
bundan sonra(artık) şükredesiniz diye sizi bağışladık.
BAKARA/52



 




Bügün misafirim vardı. semiha(köy öğretmeni kendisi:) ) annesi ve sena. Her misafir gelişinde olduğu gibi bugünde oğlumun huysuz günüydü. En acele yaptığım pastaydı. Dakika tutmadım ama rekor denebilecek kısalıkta yaptığım bir pasta oldu. Bir internet sitesinde gördüğüm ve uzun süredir aklımda olan incirli pasta en çok kocamı mutlu etti. İnciri çok seven biri olarak.

MERCİMEKLİ KÖFTE:
. 1 su bardağı kırmızı mercimek
. 2 su bardağı köftelik bulgur
. 2 yemek kaşığı salça
. 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
. nar ekşisi
. pul biber
. kimyon
. karabiber
. maydonoz
. yeşil soğan
 YAPILIŞI:mercimeği 2 bardak su ile tencereye koyalım. mercimek pişince içine bulguru koyup karıştıralım. baya katı olması gerekir karışımın. 10-15 dk dinlendikten sonra geniş bir kaba dökelim. üzerine salçayı, yağı baharatları ekleyip yoğuralım. en sona maydonoz ve yeşil soğanı ekleyip şeklini verelim.

CEVİZLİ İNCİRLİ PASTA:

Keki için;
. 2 yumurta
. 1 su bardağı şeker
. 2/3 su bardağı sıvı yağ
. 2/3 su bardağı süt
. kabartma tozu
. vanilya
. aldığı kadar un

muhallebisi için;
. yarım margarin
. 1 su bardağı un
. 1 su bardağı şeker
. 1 litre süt

6,7 tane ceviz
6,7 tane incir

önce keki yapıyoruz. yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpıyoruz. sonra diğer malzemeleri ekleyip kek kalıbını margarinle yağlayıp kek hamurunu döküyoruz ve 180 derecede pişiriyoruz.

kek pişerken tencereye margarini alıp eridikten sonra önce şekeri sonra unu koyup bir kaç dakika kavuruyoruz. içine 1 litre sütün tamamını boşaltıyoruz katılaşıncaya kadar karıştırıyoruz.

kek kalıbından keki çıkarıp sıvı yağ ile tekrar yağlıyoruz. alta cevizleri ve doğranmış incirleri üstüne muhallebiyi döküyoruz. muhallebini üstüne keki koyup bastırıyoruz. 1 saat dolapta kalması yeterli. AFİYET OLSUN...


"Devamını Gör" ...

30 Ocak 2013 Çarşamba

MARAŞ TARHANASI

 
“Bazı insanlar bir şeyler umarak kulluk yapar; bu tüccar kulluğudur. Bazıları da korkudan dolayı kulluk yapar; bu da köle kulluğudur. Diğer bir kısmı ise şükür olsun diye kulluk yapar; işte bu, tüm menfî duygulardan kurtulmuş seçkin kimselerin (havâssın) kulluğudur.”
HZ. ALİ
 
 

 
Kayınvalidemin gönderdiği tarhanaları yapmak çok kolay ve kış aylarının olmassa olmazı bizim için. Özellikle hasta olduğunuzda doktora gitmenize gerek kalmadan iyileşebilirsiniz bu tarhanalarla.
1 kase tarhanayı 4 kase su ile tencerede kaynamaya bırakıyoruz. 15 dk kaynaması yeterli.bir taraftanda sosunu hazırlıyoruz. 4-5 kaşık zeytinyağı tavada ısınırken içine 3 sarmısak, 1 kaşık salça ve nane koyuyoruz. Sosu tencerede pişen tarhananın üzerine boşaltıyoruz. 5 dk da sosu ile kaynatıyoruz. ben blenderdan geçirdim. Fakat geçirmesenizde çok lezzetli.(4 kişiliktir.)

"Devamını Gör" ...

29 Ocak 2013 Salı

CEVİZLİ ERİŞTE


ERİŞTE YAPIMI:
5 yumurta
1 yemek kaşığı tuz 
2 su bardağı su
aldığı kadar un
un haricindeki malzemeler karıştırılır. yavaş yavaş un ilave edilir. baya sert bir hamur olacak. 5 bezeye ayrılır. hamurlar tek tek açılır. birbirine değmeyecek şekilde kesilir. daha sonra güneş gören bir yerde kurutulur. ve bez torbalarda saklanır. erişteler kışa hazır. 
Annemin kış için yaptığı erişteleri rengi değişene kadar fırınladım. daha sonra makarna gibi suda haşladım. 2 kaşık tereyağ ve 1 kaşık zeytinyağı tencerede eritip üzerine döktüm. isteyen peynirde koyabilir. 100 gr cevizi de rondo da çekip servis yaparken üzerine serpiştirdim. ANNECİĞİMİN ELLERİNE SAĞLIK...
"Devamını Gör" ...

28 Ocak 2013 Pazartesi

TAHİNLİ KEK VE VİŞNE SUYU





Ben kek yemeyi değil kek yapmayı çok severim canım kek yapmak istedi bugün. içine ne koyabilirim diye düşündüm. Mutfakta dolaştım. gözüme tahin şişesi ilişti. tahinli kurabiye nefis oluyor ama kek denememiştim.

MALZEMELER:
3 Yumurta
yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı süt
1 su bardağı tahin
kabartma tozu
vaniya
aldığı kadar un
susam

3 yumurtayı ve şekeri köpürene kadar çırpalım. içine diğer malzemeleri koyup çırpmaya devam edelim.
margarinle kek kalıbını yağlayalım. susamı kek kalıbının içine serpelim. üzerine karışımı döküp. 180 derecede pişirelim. AFİYET OLSUN...


VİŞNE SUYUmu yazın bahçeden toplayıp buzluğa koyduğum vişnelerimden yaptım. dolaptan çıkardığımız vişnelerin üzerine 1 su bardağı şeker ve sıcak su. vişne suyumuz hazır........
"Devamını Gör" ...

27 Ocak 2013 Pazar

PAZAR KAHVALTIMIZ...



 
KAHVALTI MENÜSÜ;
 
köy peyniri ve kaşar peynir
yeşil zeytin ve siyah zeytin
ev yapımı reçellerim(çilek,kayısı,vişne,böğürtlen)
kalp sosisler
közlenmiş kırmızı biber konservesi
domates salatalık
omlet
tava böreği(resmini çekmeyi unuttuğum.bir daha ki sefere inşallah.)
 
 
KALP SOSİSLER:
 
uzun sosisleri ortadan ikiye uçları kalacak şekilde kesiyoruz.2-3 kaşık sıvıyağda çok az pişiriyoruz. tavadan alıp kalp şekli verip kürdanla tutturuyoruz.
 
"Devamını Gör" ...

26 Ocak 2013 Cumartesi

EVDE DÖNER YAPTIM

Yaparken hiç birşeye benzemeyecek izlenimi veren bu tarif çok nefis gerçeğine yakın bir döner oldu.
MALZEMELER:
Yarım kilo az yağlı kıyma
1 soğan
4 kaşık irmik
2 kaşık yağurt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz
 malzemelerin hepsini mutfak robotuna koyup karıştırıyoruz. hepsini streç film üzerine döküp rulo halinde buzluğa atıyoruz. en az 6 saat bekletiyoruz. buzluktan çıkarıp ince dilimlere kesip tavada bir kaç damla yağ ile kızartıyoruz. Afiyet olsun...


"Devamını Gör" ...

KOCACIĞIMIN HAFTASONU TÜRLÜSÜ


Yarıyıl tatiline giden TUĞBA' nın dolabında kalan 1 patlıcan, 1 kabak, 2 biber ve 2 patatesten oluşan kocacığımın türlüsü müthişti.
"Devamını Gör" ...

25 Ocak 2013 Cuma

KAŞARLI KIYMALI PİDELER











kandıranın balık konusunda iyi olduğundan bahsetmiştim ama pide fırınları konusunda sınıfta kalır. SİVASLI biri olarak pide fırını olmayan bir yer çok garip gelmişti bana. ondan pidelerimizi kendimiz yapmaya başladık kocacığımla. bu pidelerin kıymaları biraz fazla kavrulduğundan(kocacığımın isteğiydi) görünüşü çok hoş olmadı ama sonuçta anında bitti....bunu pideyi yeşil fasulyeye tercih eden arkadaşlar oldu. onlar için yayınlıyorum.
MALZEMELER:
Yarım yaş maya
1 su bardağı süt( süt olmadığından bu sefer su kullandım güzel oldu.)
yarım su bardağı sıvı yağ
1 yumurta( akı hamurun içine sarısı yüzüne sürülecek)
aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz
kıymalı iç için;
250 gr kıyma
1 soğan
"Devamını Gör" ...

MAKLUBE


Oğluşumun teyzesi tuğba ile aylardır MAKLUBE yapmayı planladık. kısmet geçen haftaya oldu. gerçi tam maklube gibi olmadı çünkü tuğba'la ben aynı tepside aynı kaşıkların değdiği bi yemek yemek istemedik. ondan maklubeyi yapıp servis yaptık. nefis olmuştu. tabi bunu yayınladıktan sonra facebook ta çilem, semiha,serkan ve zeynep obur arkadaşlarımada dün yaptık.
MALZEMELER:
2 su bardağı pirinç
yarım kilo kuşbaşı
1 soğan
2 patates
1 patlıcan
1 havuç
mısır
bezelye
kızartma için sıvıyağ
YAPILIŞI:
pirinci 1 kaşık yağda kavuruyoruz. eti, patatesi, havucu, patlıcanı ,soğanı ayrı ayrı kızartıyoruz. önce tencenin içini yağlıyoruz.(geniş olmayan tencere kullanmanızı tavsiye ederim. çevirirken sıkıntı yaşanıyo geniş tencerede.) soğan sonra et kızartığımız malzemelerden birazını koyuyoruz üzerine pirincin yarısını koyup kaşıkla bastırıyoruz. daha sonra diğer malzemeleri koyup üzerine kalan pirinçleri koyup pirinçlerin üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su koyuyoruz. Afiyet olsun...
"Devamını Gör" ...

MİS GİBİ PALAMUTLARRRR





Biz kocaelinin kandıra ilçesinde yaşıyoruz. kandıranın o kadar güzel bir özelliği var ki balık sıkıntısı hiç çekmiyorsunuz. balığın her çeşitini her taptaze bulabiliyorsunuz. buda bizim evde balık denemelerimiz. palamut temizlenmesi ve kılçıklarının çıkarılması çok kolay olan bir balık olduğu için fırında kaşarlı çok lezzetli oluyor. ben güveçte yaptım ama güveciniz yoksa herhangi bir fırın kabı da kullanabilirsiniz.
MALZEMELER:
2 palamut
1 soğan
2 patates
1 limon
zeytinyağı
toz biber
tuz
palamutları temizleyip kılçıklarını çıkarıyoruz.(isterseniz tabi) içini dışını zeytinyağı ile yağlayıp,byuzlayıp biberliyoruz. içine limon parçacıkları, soğan ve patatesleri koyup üzerini alüminyum folyo ile kapatıp atıyoruz fırına. yanlız piştikten sonra alüminyum folyoyu çıkarıp 5 dk daha pişiriyoruz ki suyu kalmasın. Afiyet olsun...
"Devamını Gör" ...

KUMPİR ÇILGINLIĞI




geçen hafta arkadaşım, komşum, oğluşumun teyzesi tuğba ve kocacım ile kumpir yaptık. kolay bir o kadarda zevkli olan kumpirden deliler gibi yedik. saatelerce sindiremedik. tabi kumpirimizi baya kıskananlar oldu. bir kaç gün sonra ellerinde malzemelerle çilem geldi bende istiyorum diye. bidaha kumpir faslı. yine sindirim sorunları
kumpirin malzemelerinin geneli hazır olduğu için yapımı gayet kolay. fakat patateslerin fırında pişmesi epey zaman alıyor. 1 saatten fazla.
MALZEMELER:
1 kg patates
tereyağ
kaşar peyniri
garnütürleri için;
mısır
sosis
mor lahana
yeşil zeytin
siyah zeytin
havuç

"Devamını Gör" ...

BLOGA BAŞLARKEN...

ben 17 kasımda anne oldum. çok tatlı bir oğlum oldu. oğlumla birlikte doğum iznine ayrıldım. 2 aydır doğum iznindeyim. evde can sıkıntısından değişik yemek denemeleri yapmaya ve onları arkadaşlarıma ikram etmeye başladım.  şimdide sizle paylaşmak istiyorum yaptığım yemekleri
"Devamını Gör" ...

Blog Listem

TAKİP ETTİKLERİM