RSS

Pages

30 Haziran 2013 Pazar

KÖZLENMİŞ PATLICAN KONSERVESİ NASIL YAPILIR


Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim her ayda üç gün oruç tutarsa işte bu, yıl orucu olur. Allah Teala hazretleri bu hususu te`yiden kitabında şu ayeti indirdi: "Kim bir hayır işlerse o kendisinden on misliyle kabul edilir" (En`am 160). Bir gün on misliyle kabul ediliyor."



 



   
.8-9 Patlıcan
.5-6 kırmızı biberi yıkayın tepsiye koyup fırına verin. yumuşayıncaya kadar pişirin.
.kabuklarını soyun ve doğrayıp tencerenin içine koyun.

.5-6 sarımsağı soyun ikiye bölüp tencerenin içine koyun.
.1 çay bardağı zeytin yağını da koyun tencereye.
.1 yemek kaşığı tuz atın.
.2 yemek kaşığı sirke koyun.2-3 dakika kaynatın.
.sıcak sıcak kavanoza koyup kapatın. ters çevirin. soğuyana kadar bekletin.
.kahvaltılarda veya yemeklerde hazır ve çok güzel giden bir tat.


AFİYET OLSUN...
"Devamını Gör" ...

27 Haziran 2013 Perşembe

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI



Ben şehadet ederim ki Ebu Hüreyre ve Ebu Said (ra) Resulullah (sav)`ın şöyle söylediğine şehadet ettiler: "Bir cemaat oturup Allah`ı zikrederse, mutlaka melekler etraflarını sarar, Allah`ın rahmeti onları bürür, üstlerine sekine iner ve Allah onları yanında bulunan (büyük melek)lere anar."











                    İlk defa Adana' da kayınvalidemde ve Mehtap'ta(görümcem) yediğim kabak çiçeği dolmasını çok sevmiştim. Yani senede bir defa tatile gidince yeme şansı bulduğumuz kabak çiçeklerini dün Kandıra pazarında görünce havalara uçtum. İlk defa gördüm Kandıra pazarında. Eşime de çok büyük sürpriz oldu tabi.Bayılır kabak çiçeği dolmasına. Tabi Adana da ki kadar iyi yapabildim mi bilmiyorum ama beğenildi. Bahçesi olmayanlar için bulması biraz zor. Kandıra da olmayan şey yok demiştim daha önce şimdi bir kere daha onaylıyorum.
               Biz Tuğba ile biraz zor doldurduk. Herhalde bunlar böyle doluyor diyip devam ettik. Ama bu işin uzmanı Mehtapla yapılan görüşmelerde kabak çiçeklerinin akşama doğru kapandığını ve doldurmasının zorlaştığını öğrendik. Meğer bunları sabah doldurmak daha makbulmüş. Yani 2 kat emek verdik. Daha neler öğreneceğiz bakalım...

      içini normal dolma içi gibi hazırlayacaksınız.Buradan dolma içi tarifini alabilirisniz. DOLMA İÇİ



.içini hazırladıktan sonra kabak çiçeklerinin ağzını açıp içi doldurun. çok doldurmayın pişince dışına taşmasın.
.ağzını hafif bir şekilde büküp tencereye sık bir şekilde dizin. üzerini kapatmayacak şekilde az bir sıcak su koyup kısık ateşte pişirin.

.üzerine sos için,
.bir tavaya 1 çay bardağı zeytin yağı (veya tereyağı da olabilir.) koyun. üzerine 4-5 sarımsak rendeleyin.1 kaşık salça ekleyin.
.üzerine nane ekleyin. yağı yakmadan altını kapatın. ve kabak çiçeği pişerken tenceresinin üzerine sosu boşaltın.

AFİYET OLSUN...


"Devamını Gör" ...

24 Haziran 2013 Pazartesi

EVDE SİMİT YAPTIM


Yer yüzünde gezip dolaşmıyorlar mı, böylece 
onların kendisiyle akledebilecek kalpleri ve işitebilecek kulakları oluversin? 
Çünkü doğrusu, gözler kör olmaz, ancak sinelerdeki kalpler körelir. (Hac Suresi, 46)









         

     Pazar kahvaltısında fırından yeni çıkmış simite kim hayır diyebilir ki. Zaten simit yapımı çok eğlenceli yapıp fırına verdiğinizde gerçekten çok mutlu oluyorsunuz. Belkide ben mutlu oldum. Yapın deneyin sizi de mutlu edecek mi? Tabi ilk yapış olduğundan şekli biraz acemice oldu. biraz daha ince yapabilirdim aslında.Ben hamurunu akşamdan yaptım. Kabardıktan sonra buzdolabına koydum. Sabahtan hamuru yapıp kabarmasını bekleyemiyorsunuz. Dolapta da hamura hiç bir şey olmuyor.

  SİMİT HAMURU İÇİN;
.1 Paket kuru maya
.4 su bardağı un
.1 çay bardağı sıvı yağ
.1 tatlı kaşığı tuz
.1 tatlı kaşığı şeker
.aldığı kadar su
. bütün malzemeleri karıştırıp hamuru yoğurun. dinlenmeye bırakın. en az 1 saat.

ÜZERİ İÇİN;
.Pekmez
.susam(kavrulmuş susam olacak benim susamlar kavrulmuştu)

.Hamuru cevizden daha büyük parçalara bölün.
.Böldüğünüz parçaları tekrar üçe bölerek resimde olduğu gibi uzun uzun hamurlar halinde üç parça olacak.
.üç uzun parçanın ucunu birleştirin birleştirdiğiniz taraftan tutun diğer elinizle yuvarlayın.
.uçlarını birleştirin.
.önce pekmeze sonra susama batırıp tepsiye yerleştirin.
.180 derecede pişirin.

AFİYET OLSUN...

"Devamını Gör" ...

23 Haziran 2013 Pazar

BERAAT KANDİLİ- EVDE HAMBURGER

BERAAT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN
Ebu Hüreyre Radıyallahu And'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz şöyle buyurmuştur:
-"
Şaban ayının on beşinci gecesinin ilk vaktinde Cebrail (a.s) bana geldi; şöyle dedi:
-"Ya Muhammed, başını semaya kaldır. Sordum.
-"Bu gece nasıl bir gecedir? Şöyle anlattı:
-"Bu gece, Allah-u Teala, rahmet kapılarından üç yüz tanesini açar. Kendisine şirk koşmayanların hemen herkesi bağışlar. Meğer ki, bağışlayacağı kimseler büyücü, kahin, devamlı şarap içen, faizciliğe ve zinaya devam eden kimselerden olsun. Bu kimseler tövbe edinceye kadar, Allah-u Teala onları bağışlamaz.
Gecenin dörtte biri geçtikten sonra, Cebrail yine geldi ve şöyle dedi: "Ya Muhammed başını kaldır. Bir de baktım ki, cennet kapıları açılmış.
Cennetin birinci kapısında dahi bir melek durmuş şöyle sesleniyor: "Ne mutlu bu gece rüku edenlere.
İkinci kapıdan dahi bir melek durmuş şöyle sesleniyordu: "Bu gece secde edenlere ne mutlu".
Üçüncü kapıda duran melek dahi, şöyle sesleniyordu: "Bu gece dua edenlere ne mutlu." Dördüncü kapıda duran melek dahi şöyle sesleniyordu: -"Bu gece, Allah'ı zikredenlere ne mutlu".
Beşinci kapıda duran melek dahi, şöyle sesleniyordu: "Bu gece Allah korkusundan ağlayan kimselere ne mutlu."
Altıncı kapıda duran melek dahi, şöyle sesleniyordu: "Bu gece Müslümanlara ne mutlu." Yedinci kapıda da bir melek durmuş şöyle sesleniyordu: "Günahının bağışlanmasını dileyen yok mu ki, günahları bağışlansın.
Bunları gördükten sonra, Cebrail'e sordum: "Bu kapılar ne zamana kadar açık kalacak?
Şöyle dedi: "Ya Muhammed, Allah-u Teala, bu gece, Kelp kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısı kadar kimseyi cehennemden azat eder."
- Hz. Ayşe Radıyallahu Anha anlatıyor: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdular ki: "Allah Teala Hazretleri, Nıfs-u Şa'ban gecesinde dünya semasına iner ve Kelb kabilesinin koyunlarının tüyünün adedinden daha çok sayıda günahı affeder.

            İbni Abbas'tan rivayet edildiğine göre, hikmetli işlerin birbirinden ayırd edilmesi şu şekilde cereyan etmektedir:
           Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi ayrı ayrı melekler tarafından defterlere yazılır. Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir. O yılki hacıların sayısı bile bu devrede takdir olunur. Herkesin ve her-şeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir.
Rızıkla alakalı defterler Mikail Aleyhisselâma verilir.
Savaşlarla ilgili defterler Cebrail Aleyhissalama verilir.
Ameller nüshası dünya semasında görevli melek olan İsrafil'e verilir ki bu büyük bir melektir.
Ölüm ve musibetlerle ilgili defter de Azrail Aleyhisselâma teslim edilir.
Fahreddin er-Râzî"nin açıklamasına göre bu defterlerin düzenlenmesi Berat Gecesinde başlar, Kadir Gecesinde tamamlanarak her defter sahibine teslim edilir.

             Kur'ân'ın bu gecede indirilmesi meselesine ise şöyle bir açıklama getirilmektedir:
Berat gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygamberimize ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir.

Peygamber Efendimiz bu gecede af dışı kalanları şu hadisleri ile bildirmektedir:

"Muhakkak ki, Allah Azze ve Celle Şâban'ın onbeşinci gecesinde rahmetiyle yetişip herşeyi kuşatır. Bütün mahlukatına mağfiret eder. Yalnızca müşrikler ve kalbleri düşmanlık hissiyle dolu olup insanlarla zıtlaşmaktan başka bir şey düşünmeyenler müstesna."6 "Yüce Allah bu gece bütün Müslümanlara mağfiret buyurur, ancak kâhin, sihirbaz yahut müşahin (çok kin güden) veya içkiye düşkün olan veya ana babasını inciten yahut zinaya ısrarla devam eden müstesna."
"Allah Teâlâ Şâban'ın onbeşinci gecesi tecelli eder ve ana-babasına asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında kalan bütün kullarını bağışlar."

EVDE HAMBURGER YAPIMI










             Hamburger severim ama dışarıda ki yediğim veya marketten aldığımız hamburger ekmeklerinden hiç bir tat almıyorum. Evde hamburger ekmeği neden yapılmasın dedim ve yaptım oldu. İyi bir hamburger ziyafeti çektik evde. Çocukları olanlar özellikler denemeliler.

  HAMBURGER EKMEĞİ MALZEMELERİ;
.4 Su bardağı un
.1 paket kuru maya
.1 çay bardağı zeytinyağı
.1 tatlı kaşığı tuz
.1 tatlı kaşığı şeker
.aldığı kadar su
.üzeri için susam ve yumurta sarısı

.bütün malzemeleri karıştırın ve hamur elde edin. hamuru en az 2 saat dinlenmeye bırakın. resimde görüldüğü gibi şekil verip üzerine yumurta sarısı sürün. susam atın. 180 derecede pişirin.

İÇ MALZEMELERİ;
.köfte(ben hazır köfte kullandım evde de yapılabilir.)
.kuru soğan
.domates
.salatalık turşusu
.ketçap
.mayonez

.içi için;
.kuru soğanı ve domatesi halka halka dilimleyin. yağda soteleyin. salatalık turşularını doğrayın. önce köfteyi sonra diğer malzemeleri üst üste dizin.

AFİYET OLSUN...

"Devamını Gör" ...

22 Haziran 2013 Cumartesi

ÇOKOKREMLİ MOZAİK KEK


Resulullah (sa) buyurdular ki: "Hediyeleşin, zira hediye, kalpteki kuşkuları giderir. Komşu kadın, komşusu kadından gelen (hediyeyi) hakir görmesin, bir koyun paçası parçası olsa bile."

                               

          Sanırım şanslıyız kocaman bir bahçemiz var. Evde canımız yemek yemek istemeyince topluyoruz her şeyi, termosumuza da çay koyuyoruz doğru bahçeye. Bu kek de mini pikniğimizden. Tuğba otlu poğaça ve pizza yaptı ben patates salatası ve kek. Semiha da geldi tabi:)) Kekim tam not aldı.4 kişi (bir de oğlumu sayarsak 5) bu kekin tamamını bitirdik. Tadını siz düşünün artık. Gerçi açık havanın etkisi de tartışılmaz. Evde yenseydi hepsi biter miydi? acaba diye düşünmüyor değilim. Bir de aynı keki evde yapıp deneyeceğim:)) sonucu size bildiririm. Her zamanki gibi normal bir mozaik kek yapmadım. çokokrem ve puding koydum çikolatalı kısmının içine.Aslında itiraf ediyorum puding koymamamın tek sebebi evde kakaonun olmamasıydı.


        MALZEMELER:
.3 Yumurta
.1 su bardağı şeker
.yarım su bardağı sıvı yağ
.yarım su bardağı yoğurt
.1 kabartma tozu
.1 vanilya
.3 yemek kaşığı puding veya kakao
.4-5 yemek kaşığı çokokrem
.7-8 yemek kaşığı hindistan cevizi
.aldığı kadar un

YAPILIŞI;
.3 yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın.
.üzerine sıvı yağ ve yoğurdu koyun ve çırpmaya devam edin.
.vanilya kabartma tozunu ekleyin.
.karışımın yarısı başka bir kaba bölün.
.yarısına unu karıştırın. ne katı ne çok sıvı bir halde olsun. hindistan cevizini ekleyin. karıştırın.
.bunları yaparken fırınınızı açın ve ısıtın.
.diğer yarısına puding ve çokokremi ekleyin.
.keki yapacağınız kabı katı yağ ile yağlayın.
.önce kakaolu olmayan karışımı kaba dökün sonra kakaolu karışımı üzerine dökün ve kaşıkla üzerinden çok hafif karıştırın. çok karıştırmanıza gerek yok.
.180 derecede pişmeye bırakın.
.fırını ilk 15-20 dakika açmamaya özen gösterin.
.pişip pişmediğini kürdan yardımıyla kontrol edebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...


                 
"Devamını Gör" ...

19 Haziran 2013 Çarşamba

PATLICANLI PİZZA


Resulullah (sav) buyurdular ki: "Size ümem-i kadime hastalığı sirayet etti: Bu, hased ve buğzdur. Bu kazıyıcıdır. Bilesiniz; kazıyıcı derken saçı kazır demiyorum. O dini kazıyıcıdır. Nefsimi kudret elinde tutan Zat-ı Zülcelal`e yemin ederim, sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Birbirinizi sevmeye yardımcı olacak şeyi haber vereyim mi: Aranızda selamı yaygınlaştırın."
ÜLKEMİN BU ARALAR SEVGİYE İHTİYACI VAR. 
                 
                 Hafta sonu kahvaltısından kalma sucuk olursa evde hafta içi bir gün pizza yapılır. Dünde buzdolabını sucuğu açmak için açtığımda patlıcanları gördüm. sanırım http://www.birseninmutfagi.com/ adresinde rastlamıştım patlıcanlı pizzaya. Farklı olarak patlıcan ve soğanları kızarttım. Güzel bir tat oldu. Zaten ben patlıcan ve peynirin birleştiği tatları severim. patlıcan-kaşar da çok yakıştı.

              PİZZA HAMURU İÇİN;
.2 su bardağı un
.1 tatlı kaşığı kuru maya
.1 çay bardağı süt
.1 çay bardağı sıvı yağ
.1 tatlı kaşığı tuz
.1 çay kaşığı şeker

SOSU İÇİN;
.2 sarımsak
.1 kaşık salça
.kekik
.1 çay bardağı su

PİZZANIN ÜST MALZEMELERİ;
.1 patlıcan
.3-4 mantar
.1 kuru soğan
.1 yeşil biber
.1 kırmızı biber
üst malzemeleri isteğe göre aslında evde ne varsa.
.üstü için 100 gram kaşar

YAPILIŞI;
.Hamur malzemelerini karıştırıp katı olmayan hatta ele yapışan bir hamur elde edin.üzerini kapatın. dinlenmeye bırakın.en az 1 saat dinlensin.
.patlıcanları alacalı soyup yuvarlak dilimleyin.kızartın.peçetenin üzerine alın ki yağını çeksin.
.soğanları yuvarlak dilimleyin kızartın.
.mantarları ve biberleri yıkayın ve doğrayın.
.hamurun üstüne sos için bir tabağa sarımsağı rendeleyin üzerine salça,kekik ve suyu koyup karıştırın.
.ben tavada yaptım ama fırında da yapabilirsiniz.
.tavayı yağlayın. hamuru elinizle tavaya yayın. hamur elinize yapışıyorsa elinize sıvı yağ sürün yapışmayacaktır.
.hamurun üzerine salçalı sosu sürün.
.üst malzemeleri yayın.
.tavanın üstünü kapatın. kısık ateşte pişirin.10-15 dakikada pişiyor.
.ocağı kapattığınızda rendelediğiniz kaşarı koyun. tavanın üstü kapalı olursa erir.


AFİYET OLSUN...


"Devamını Gör" ...

18 Haziran 2013 Salı

FIRINDA KABAK MÜCVER

                   
                                                                                               HADİS-İ ŞERİF
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden biri, mal ve yaratılışça kendisinden üstün olana kakınca, nazarını bir de kendisinden aşağıda olana çevirsin. Böyle yapmak, Allah`ın üzerinizdeki nimetini, küçük görmemeniz için gereklidir." [Rezin bir rivayette şu ziyadede bulundu: "Avn İbnu Abdillah İbnu Utbe rahimehullah dedi ki: "Ben zenginlerle düşüp kalkıyordum. O zaman benden daha heveslisi yoktu. Bir binek görsem benimkinden daha iyi görürdüm; bir elbiseye baksam, benimkinden daha iyi olduğuna hükmederdim. Ne zaman ki bu hadisi işittim, fakirlerle düşüp kalktım ve rahata erdim."]






             Pratik olarak poğaça, börek gibi uzun sürecek şeyleri yapmaya vaktiniz yoksa iyi bir tercih olabilir. kahvaltılarda da çok güzel gidiyor. yalnız ben yaparken kabakların suyunu almamışım ondan dolayı biraz içi pişmemiş gibi oldu. Buna dikkat ederek yaparsanız kolay ve lezzetli bir tarif. Aslında mücverin kızartma halini daha çok seviyorum fırında yapmak daha sağlıklı ve börek gibi olduğundan misafirlerinize rahatlıkla ikram edebilirsiniz.

MALZEMELER:
.2 KABAK
.100 GR BEYAZ PEYNİR
.BİR TUTAM DERE OTU
.3 YUMURTA
.1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
.1 ÇAY BARDAĞI YOĞURT
.1 TATLI KAŞIĞI TUZ
.1 PAKET KABARTMA TOZU
.ALDIĞI KADAR UN
.ÜZERİ İÇİN ÇÖREK OTU

YAPILIŞI;
.KABAKLARI RENDELEYİN.SUYUNU İYİCE SIKIN. KURULAYIN.
.BİR KABA KABAKLARI ALIN.ÜZERİNE YUMURTALARI KIRIN.
.PEYNİRLERİ EZİP İÇİNE ATIN.
.DEREOTUNU DOĞRAYIN.
.YAĞ VE YOĞURDU EKLEYİN.
.EN SONA KABARTMA TOZU VE UNU EKLEYİN KARIŞTIRIN.
.KEK KIVAMINDAN BİRAZ DAHA KOYU OLACAK. TAM DA HAMUR GİBİ DE OLMASIN.
.BİRAZ DAHA AKIŞKAN.
.PİŞİRECEĞİNİZ KABI MARGARİN İLE YAĞLAYIN. VE HAMURU DÖKÜN.
.ÜZERİNE ÇÖREK OTUNU ATIN.
.ÖNCEDEN ISITTIĞINIZ 180 DERECELİK FIRINDA PİŞİRİN.
.İÇİNİN PİŞTİĞİNİ KÜRDAN İLE KONTROL EDEBİLİRSİNİZ.
.MÜCVERİ SICAK SICAK HEMEN FIRINDAN ÇIKINCA DEĞİLDE DİNLENDİRİP YERSENİZ DAHA LEZZETLİ OLUYOR.

AFİYET OLSUN...




"Devamını Gör" ...

17 Haziran 2013 Pazartesi

SENDEN ÖNCE BEN



                     Yazarın okuduğum ilk kitabı. Okuduktan sonra başka kitaplarını da araştırdım ama ya ilk kitabı ya da çevrilmemiş kitapları var. Tuğba'nın yoğun ısrar ve tavsiyeleri ile geçen hafta okuduğum kitabın fazlasıyla etkisinde kaldım. Etkileyici bir hikayesi olan kitabın mutlaka okuyun. Baştan sona romantik ve bir o kadar üzücü bir film izliyormuş hissine kapılacaksınız.

                Düşünün ki hayatı dolu dolu yaşarken ellerinizi ve ayaklarınızı kaybediyorsunuz. Ömür boyu tekerlekli sandalyede başkasına muhtaç olarak yaşıyorsunuz. Hiç düşündünüz mü böyle bir şeyi. Bu kitapla düşüneceksiniz. Engelli insanların evdeki ve dışarıda ki sorunlarına tanık olacaksınız. Belki de kendiniz den utanacaksınız neden daha önce hiç engelli bir insanı düşünmedim diye. Bire bir yaşayacaksınız onunla birlikte.

               ''Acaba ben onun yerinde olsam ne yapardım?'' sorusunu binlerce kez soracaksınız. Hem de kitabın bütün karakterleri için soracaksınız. Bir engellinin yaşamaya, dışarı çıkmaya, tatil yapmaya ve en önemlisi aşk yaşamaya hakkı yok mudur? sizce. Tabi ki vardır. Ama çevrenize bir bakın sadece bugün dışarı çıktığınız da bakın lütfen. Bir tekerlekli sandalye ile nerelere gidilebilir ve neler yapılabilir. Dünyayı engelliler için daha yaşanılası bir yer olsa ne güzel olurdu değil mi? Banane diyebilirsiniz. Sizin tercihiniz tabi ki. Banane diyorsanız bu kitabı okuduktan sonra konuşalım.


İYİ OKUMALAR...

"Devamını Gör" ...

16 Haziran 2013 Pazar

PRATİK YAŞ PASTA


HADİS-İ ŞERİF
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sidk insanı birr`e (Allah`ı razı edecek iyiliğe) götürür, birr de cennete götürür. Kişi, doğru söyler ve doğruyu arar da sonunda Allah`ın indinde siddik (doğru sözlü) diye kaydedilir. Yalanda kişiyi haddi aşmaya götürür. Haddi aşmak da ateşe götürür. Kişi yalan söyler ve yalanı araştırır da sonunda Allah`ın indinde yalancı diye kaydedilir."



     Canım arkadaşım Zeynep 'seni özledim sana geliyorum'' dediğinde saat 15:30 ve ne yapacağımı bilmiyordum. keki koydum fırına Zeynep geldi. ''valla Zeynep ne yapacağımı bilmiyorum. koydum ama keki uydurup yaparız bişeyler'' dedim. Özenmeden yapılan kekler ve pastalar inanın daha güzel oluyor.  O kadar özenip bezenip tarifler bularak yaptığım pandispanyalardan daha olumlu tepkiler aldım. bol bol meyve koyun içine. Tabi vaktiniz varsa dolapta en az yarım gün dinlendirin. Dinlenen yaş pasta her zaman daha güzel olur.


          KEKİ İÇİN;
.3 Yumurta
.1 su bardağı şeker
.yarım su bardağı sıvı yağ
.1 su bardağı süt
. 1 kabartma tozu
.1 vanilya
.aldığı kadar un

kreması için;
.1 paket vanilyalı crem ole
.1 paket krem şanti
.3 su bardağı süt

üzeri için ve içi için meyveler. ben kiraz ve şeftali kullandım. evde ne varsa diyelim artık.

KEKİN YAPILIŞI;
.3 Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın.
.üzerine sıvı yağ ve sütü koyup karıştırın.
.üzerine diğer malzemeleri koyup çok katı olmayan bir kek hamuru elde edin.
.kek kalıbınızı margarin ile yağlayın.ve kek hamurunu dökün.
.180 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirin.

KREMANIN YAPILIŞI;
.Bir çırpma kabına crem ole, krem şanti ve sütü koyup çırpın.
.buz dolabında dinlenmeye bırakın.
.bütün meyveleri doğrayın.
.kekin daha yumuşak olmasını isterseniz pastayı yaparken keki 4-5 kaşık meyve suyu ile ıslatabilirsiniz.
.keki kesin kremanın yarısını keki içine sürün. üstüne meyveleri koyun.
.kekin yarısını üstüne kapatın. kremanın yarısı ile kekin üstünü kapatın. üstünü istediğiniz gibi süsleyin

AFİYET OLSUN...

"Devamını Gör" ...

14 Haziran 2013 Cuma

PRATİK TAVUK YEMEĞİ VE NOHUTLU PİLAV

               HADİS-İ ŞERİFResulullah (sav) buyurdular ki: "Bana en sevgili olanınız, kıyamet günü de bana mevkice en yakın bulunacak olanınız, Ahlakça en güzel olanlarınızdır. Bana en menfur olanınız, kıyamet günü de mevkice benden en uzak bulunacak olanınız, gevezeler, boşboğazlar ve yüksekten atanlardır." (Cemaatte bulunan bazıları): "Ey Allah`ın Resulü! Yüksekten atanlar kimlerdir?" diye sordular. "Onlar mütekebbir (büyüklük taslayan) kimselerdir!" cevabını verdi.





             Vaktiniz yoksa acele yemek yapmak zorunda iseniz biraz da fazla üzerini fazla pişirirseniz mangal tadında bir yemek.

TAVUK YEMEĞİ İÇİN MALZEMELER:
.4-5 parça tavuk
.4-5 kaşık zeytin yağı
.kekik
.kırmızı toz biber
.3-4 sarımsak
.toz biber

YAPILIŞI;
.Sadece yapmanız gereken bir kaba tavukları koyun. üzerine baharatları atın. üzerine sarımsakları rendeleyin.
.hepsini karıştırın ve fırın poşetine koyun.fırın poşetinin ağzını bağlayın ve  üzerine bıçakla delikler açın.kesinlikle su koymayın.
.tavuklar piştikten sonra fırın poşetini açın ve tavukları boşaltın. üzerine toz biber atın ve tekrar fırına gönderin.
.üzeri pişene kadar yaklaşık 10 dakika kadar daha pişirin.


NOHUTLU PİLAV İÇİN MALZEMELER;
.2 su bardağı pirinç
.1 su bardağı haşlanmış nohut
.3 su bardağı sıcak su
.tuz
.karabiber(isteğe bağlı)
.1 kaşık tereyağ
.1 çay bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI;
.pilavı yapacağınız tencereye tereyağ ve sıvı yağı koyun.
.tereyağ köpürdüğünde yıkadığınız pirinçleri yağın üzerine boşaltın. karıştırın.
.pirinçler kavrulduktan sonra suyunu koyun.
.suyu ile birlikte nohutunu da koyun.
.isterseniz piştikten sonra karabiberle yenebilir.
.çoğu zaman tavuklu yapıyorum ama bu sefer tavuğu yanına yapmayı tercih ettim. Tavuğu haşlayıp pilavın içine de koyabilirsiniz. tercih sizin.

AFİYET OLSUN...

.









"Devamını Gör" ...

12 Haziran 2013 Çarşamba

ASMA YAPRAĞI NASIL SAKLANIR



Dünya sevgisi her çeşit hatalı davranışların başıdır. Bir şeye olan sevgin seni kör ve sağır yapar.
HADİS-İ ŞERİF





          Kış hazırlığı yapmayı çok severim. özellikle çeşit çeşit konserveler, reçeller, erişteler yapmaya bayılırım. Elimden geldiğince bunları sizle paylaşmaya çalışacağım. Tabi kışı ağır geçen bir memleketin olunca kış hazırlıkları abartılı yapılır bizde. Birde Erzurumlu arkadaşım var onla beraber yaz boyunca kış hazırlığı yaparız. Sanki aç kalacakmış gibi. Sonra da kendimize güleriz. Ne yapalım anneden kalma alışkanlıklar. Ama kışın okuldan gelince yemek sıkıntısı çekmemek güzel. Dolaba fasulyeler, bezelyeler, bamyalar, asma yaprakları...çeşit çeşit konserveler...erişteler.. reçeller..turşular..yazın boş durmak yok.
      Bizde asma yaprağını taze bulmak zor.(Sivas'ta) Asma yaprağı olayı şöyle gelişir. Sonbaharda mahallelere Tokattan Salamura asma yaprağı satanlar gelir. ''Tokat yaprağı geldi hanımmmmmmmmm'' diye bağırır. O an yakalayan alır. yakalamayan bir daha ki geçen arabayı bekler. yaprak bazı sene güzel çıkar. Bazı sene kötü. Her sene kadınlar arasında muhabbeti yapılanlar arasındadır yaprak.  ''benim yaprak bu sene çok iyi'' ''yok kızzzzzz abooo benim ki çok kötü çıktı.'' :))) Hal böyle olunca balkonunun altında asma olması benim için ayrı bir zevk. Her gün balkondan bakıp seviyorum onları:)) Abartma diyeceksiniz ama seviyorum yapraklarımı. Allah'ın bize verdiği bütün sebzeleri, meyveleri, bitkileri seviyorum.


MALZEMELER:
.Konserve kavanozu ve yaklaşık 1 kilo asma yaprağı (tartmadım daha az da olabilir.)
.kaynatmak için su

YAPILIŞI;
.Yaprakların 4-5 tanesini üst üste getirip dörde katlayın. kavanoza yerleştirin.
.kavanoz dolana kadar aynı işlemi tekrar edin.
.bastıra bastıra yerleştirin yaprakları. boşluk kalmamasına özen gösterin. İçine yaprak dışında başka hiç bir şey koymayın.
.kavanozun kapağını kapatın.
.bir tencerede suyu kaynatın içine ters bir şekilde kavanozu koyun.1-2 dakika kaynatın.
.ters şekilde çıkarın. o şekilde 1-2 saat bekletin.
.kendi kendine sararmaya başlayacak.

AFİYET OLSUN...
"Devamını Gör" ...

9 Haziran 2013 Pazar

İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN

 
                  ''İsteyip istemediğimi doğru dürüst bilmediğim, fakat neticesi aleyhime çıkarsa istemediğimi iddia ettiğim bu nevi söz ve fiillerimin daimi bir mesulünü bulmuştum; Buna içimdeki şeytan diyordum, müdafaasını üzerime almaktan korktuğum bütün hareketlerimi ona yüklüyor ve kendi suratıma tüküreceğim yerde, haksızlığa, tesadüfün cilvesine uğramış bir mazlum gibi nefsimi şefkat ve ihtimama layık görüyordum. Halbuki ne şeytanı azizim, ne şeytanı? Bu bizim gururumuzun, salaklığımızın uydurması...İçimizde şeytan yok...içimize aciz var...Tembellik var...İradesizlik, bilgisizlik ve bunların hepsinden daha korkunç bir şey var; hakikatleri görmekten kaçmak itiyadı var...''

       Bu paragrafı okumanızı ve üzerine biraz düşünmenizi istiyorum. Mutlaka kendinizden birşeyler bulacaksınız. Her okuduğumda düşündürüyor. Tembelim belkide...iradesizim...gururluyum fazlasıyla...en kötüsü bilgisizim...ben de mi şeytana bahane buluyorum acaba. siz de mi şeytana bahane buluyorsunuz.?
        Sabahattin Ali' nin okuduğum 3. kitabı. KUYUCAKLI YUSUF, KÜRK MANTOLU MADONNA ve en son İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN. Yukarıda ki paragraftan da anlaşılacağı gibi mükemmel çıkarımlar, betimlemeler mevcut kitapta. Sabahattin Ali kitaplarında gelişen çok fazla olay yoktur. İnsanların kendi ile yüzleşmeleri, iç sesleri, insan tasvirleri fazladır. benim için başyapıt niteliğinde favori kitaplarımdandır. Fakat olayların yavaş ilerlemesinden hoşlanmayanlar olabilir. Olaya değilde cümlelerin güzelliğine odaklanırsanız çok zevk alarak okuyacaksınız.
     
İYİ OKUMALAR...
           
"Devamını Gör" ...

6 Haziran 2013 Perşembe

FIRINDA SEBZELİ ÇİPURA




                BALIK YEMEK GÜZELDİR! AMA EŞİME ALDIRMAK ZORDUR. KENDİSİ BALIK SEVMEDİĞİNDEN BENDE ÇOCUKTAN DOLAYI OKUL-EV YAPTIĞIMDAN ANCAK ONA RİCA MİNNET ALDIRMAK ZORUNDA KALIYORDUK Kİ OĞLUM İMDADIMA YETİŞTİ. ''HAYATIM BALIK YEMESİ GEREKİYOR ARTIK BALIK ALMAN LAZIM'' LAFI HER ŞEYİN EŞİMİN BİTTİĞİ ANDIR.:)) TABİ ÇOCUĞUN DAHA BALIK YEDİĞİ YOK. BUNLAR BENİM İÇİNDİ.
         MALZEMELER:
.4 TANE ÇİPURA(KİŞİ SAYISINA GÖRE DİYELİM)
.4 TANE KURU SOĞAN
.4-5 YEŞİL BİBER
.4 KIRMIZI BİBER
.2 LİMON
.ZEYTİNYAĞI
2 KAŞIK TEREYAĞ
.TUZ
.KEKİK
.KIRMIZI BİBER
.FIRIN POŞETİ VEYA ÜZERİNE FOLYA İLE DE PİŞİREBİLİRSİNİZ.
     PATATES DE KONUŞABİLİR.

YAPILIŞI;
.BALIKLARI YIKAYIN. İÇİNİ VE DIŞINI TUZLAYIN, YAĞLAYIN. KEKİK VE BİBER ATIN.
. BÜTÜN SEBZELERİ DOĞRAYIN. BİR KAPTA ÜZERLERİNE 4-5 KAŞIK ZEYTİN YAĞI DÖKÜN. TUZ VE BİBER ATIN. KARIŞTIRIN.
.BİR FIRIN POŞETİNE 2 BALIK VE SEBZELERİN YARISINI KOYUN VE BAAĞLAYIN.
.İKİNCİ FIRIN POŞETİNE DE DİĞER SEBZELER VE BALIĞI KOYUN.
.FIRIN POŞETİNDE YAKLAŞIK 20 DAKİKA PİŞSİN.
. DAHA SONRA POŞETİNDEN ÇIKARIP FIRIN KABINA YAYIN.
.BALIKLARIN ÜZERİNE TEREYAĞI KOYUN. KIRMIZI BİBER ATIN VE TEKRAR FIRINA VERİN.
.BU İŞLEMİ YAPMAMIZIN SEBEBİ ÜZERİNİN DAHA İYİ KIZARMASI.
.POŞETTE PİŞİRMEK İSTEMİYORSANIZ FIRIN KABININ ÜZERİNİ FOLYA İLE KAPLAYIN. BİR SÜRE GEÇTİKTEN SONRA FOLYAYI ATIN. BİRAZ DAHA PİŞİRİN.
1. RESİM POŞETTEN İLK ÇIKMIŞ HALİDİR. EN SON RESİM İSE TEREYAĞ VE KIRMIZI BİBER İLE KIZARMIŞ HALİDİR.


AFİYET OLSUN...



"Devamını Gör" ...

5 Haziran 2013 Çarşamba

MİRAÇ KANDİLİ

MİRAÇ KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN
Bu gece, peygamberimizin bütün insanlığı temsilen
Cenab-ı Hakkın yüksek huzurana kabulü anlamına gelen Miraç Gecesidir
Arapça'da merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarını dile getirir. İslam'da Hz. Peygamber (s.a.s)' in göğe yükselerek Allah'ın huzuruna kabul edilmesi olayı. Mirac olayı hicretten bir yıl ya da onyedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Hz. Peygamber (s.a.s) Mescidül-Haram'dan Beytü'l-Makdis'e (Kudüs) götürülür. Kur'an'ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında isra adını alır. İkinci aşamayı ise Hz. Peygamber (s.a.s)'in Beytü'l-Makdis'ten Allah'a yükselişi oluşturur. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur'an'da anılmaz, ama çok sayıdaki hadis ayrıntılı biçimde anlatılır.

Hadislerde verilen bilgiye göre Hz. Peygamber (s.a.s), Kâbe'de Hatim'de ya da amcasının kızı Ümmühani binti Ebi Talib'in evinde yatarken Cebrail gelip göğsünü yardı, kalbini Zemzem ile yıkadıktan sonra içine iman ve hikmet doldurdu. Burak adlı bineğe bindirilerek Beytü'l-Makdis'e getirildi. Burada Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve diğer bazı peygamberler tarafından karşılandı. Hz. Peygamber (s.a.s) imam olarak diğer peygamberlere namaz kıldırdı.  Bakara suresinin son ayetleri verildi ve beş vakit namaz farz kılındı. 


MEYVELİ KEK



       CUMARTESİ AKŞAM SEMİHA GEÇ SAATTE GELİNCE YEMEK YEMEDİ. BARİ KEK YAPALIM DEDİK. EVDE NE VAR NE YOKSA KEKİN İÇİNE KOYMAYI ÇOK SEVERİM. BUZDOLABINDA NE MEYVE VARSA ÇIKARDIM. SEMİHA'' BU KEKTEN İLK DEFA YİYCEM NASIL OLCAK ACABA?'' BEN;''BENDE İLK DEFA YİYCEM?'' :))   AMA ÇOK EĞLENCELİ DOLAPTAKİ BÜTÜN MEYVELER İLE KEK YAPMAK. BU SIRALAR PAZAR DA MEYVELER COŞTU. PAZARA GİDİNCE MEYVEDEN GÖZÜNÜZ DÖNEBİLİYOR. PAZARA GİDİP BÜTÜN MEYVELERDEN ALIP YEMEKLİK HİÇ BİR ŞEY ALMADAN GELEN VE AÇIKLAMASI SADECE ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYORLARDI OLAN KOCALAR VAR:)) SİZ MEYVELİ KEK YAPIN DERİM BEN BAŞKA BİR ŞEY DEMİYORUM.


MALZEMELERİ;
.3 YUMURTA
.1 SU BARDAĞI ŞEKER
.YARIM SU BARDAĞI SIVI YAĞ
.YARIM SU BARDAĞI SÜT
. 1 SU BARDAĞI MEYVE SUYU( OLMASA DA OLUR DENEMEK İÇİN KOYDUM BEN. GÜZEL OLDU. PORTAKALLI MEYVE SUYU KOYDUM. MEYVE SUYU KOYMAYACAKSANIZ SÜTÜ 1 BARDAK KOYUN.)
.ALDIĞI KADAR UN(UNU ÖLÇMÜYORUM HİÇ BİR ZAMAN NE ÇOK KATI NE DE SIVI OLACAK)
.1 PAKET KABARTMA TOZU
.1 PAKET VANİLYA
.1 MUZ
.4-5 KAYISI
.10-15 KİRAZ
BAŞKA MEYVELER DE KULLANILABİLİR TABİ.

YAPILIŞI.
.YUMURTA VE ŞEKERİ KÖPÜRENE KADAR ÇIRPIN.
.SIRASIYLA YAĞ, SÜT, MEYVE SUYUNU KOYUN. KARIŞTIRIN.
.ARKASINDAN UN, KABARTMA TOZU VE VANİLYAYI KOYUN.
.EN SON KÜP KÜP DOĞRADIĞINIZ MEYVELERİ EKLEYİN.
.HANGİ KEK KALIBINDA YAPACAKSINIZ ONU MARGARİN İLE YAĞLAYIN VE KEK HAMURUNU DÖKÜN.
.ÖNCEDEN ISITTIĞINIZ 180 DERECEDEKİ FIRINDA PİŞİRİN.
.KEK PİŞİRİRKEN ÖNCEDEN FIRINI KESİNLE ISITIN VE İLK 20 DAKİKA AÇMAMAYA ÖZEN GÖSTERİN.

AFİYET OLSUN....


"Devamını Gör" ...

2 Haziran 2013 Pazar

LİMONLU REVANİ (BİR TAYFUN DUMAN KLASİĞİ:))

"İman edip iyi işler yapanlara gelince, Allah onların mükafatlarını tastamam verecektir. Allah zalimleri sevmez"



            EŞİMİN REVANİSİ MEŞHURDUR. ONDAN BEN HİÇ REVANİ YAPMADIM. CANIMIZ ÇEKERSE EŞİM YAPAR. BU SEFER LİMONLU YAPTI. İÇİNE BİRAZ DA ÇİKOLATA KOYMUŞ. BULAŞICI HERHALDE O DA ARTIK YEMEKLERİ NORMAL YAPAMIYOR. YAPTIĞI YEMEKLERİN İÇİNE HER SEFERİNDE FARKLI BİR ŞEYLER EKLİYOR. AMA MANTIKLI ŞEYLER. REVANİNİN İÇİNE LİMON VE ÇİKOLATA ÇOK YAKIŞMIŞTI. BİZİM EVİMİZ DE BİR KERE YAPTIĞIMIZ YEMEK DEĞER YAPILIŞIN DA MUHAKKAK DEĞİŞİR. İÇİNE FARKLI BİR ŞEYLER EKLENİR. DENENİR. EŞİM REVANİ YAPTI AMA BENDE BOŞ DURMADIM TABİ. ŞİNİTZEL VE YAZIN DOLABIMDAN EKSİK ETMEDİĞİM YOĞURTLU DÖVME ÇORBASI YAPTIM.



ŞİNİTZEL TARİFİ;



.500 GRAM TAVUK GÖĞSÜ
.1 YUMURTA
.GALETA UNU
.TUZ
.KIZARTMAK İÇİN YAĞ

YAPILIŞI;
.TAVUK GÖĞÜSLERİNİ ENİNE BÖLEREK İKİYE AYIRIN. İNCE OLMASI GEREKİYOR. KALINSA ÜÇ PARÇAYA BİLE AYIRABİLİRSİNİZ.
.TAVUKLARI TUZLAYIN.
.BİR KABA YUMURTAYI ÇIRPIN. 
.BAŞKA BİR KABA GALETA UNUNU KOYUN.
.TAVUĞU ÖNCE YUMURTAYA SONRA GALETA UNUNA BATIRIN.
.TAVAYA KOYUP KIZGIN YAĞDA KIZARTIN.


YOĞURTLU DÖVME ÇORBASI TARİFİ;



. 1 SU BARDAĞI DÖVME
.YOĞURT
.SARIMSAK.
.NANE
YAPILIŞI;
.DÖVMELERİ SUDA HAŞLAYIN. DÜDÜKLÜ TENCEREDE HAŞLARSANIZ DAHA KISA SÜREDE HAŞLARSINIZ.
. HAŞLANDIKTAN SONRA SÜZDÜRÜN.
.SOĞUDUKTAN SONRA YOĞURT İLE KARIŞTIRIN.
.İÇİNE SARIMSAK VE BOL NANE KOYUN.
.BUZDOLABINDA DA BEKLETTİĞİNİZ ZAMAN MÜKEMMEL OLUR SICAKTA.
.HAŞLANMIŞ NOHUTUNUZ VARSA NOHUTTA EKLEYEBİLİRSİNİZ İÇİNE.

LİMONLU REVANİ TARİFİ;







. 1 SU BARDAĞI YOĞURT
.1 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
.1 SU BARDAĞI ŞEKER
. 1 KABARTMA TOZU
.2 PAKET VANİLYA
.YARIM LİMON SUYU
.1 LİMON KABUĞU RENDESİ
.1 PAKET İRMİK
.İSTEYEN BİR DİLİM ÇİKOLATADA RENDELEYEBİLİR.

YAPILIŞI;
.BÜTÜN MALZEMELERİ KARIŞTIRIN. YAĞLADIĞINIZ TEPSİYE DÖKÜN.
.ÖNCEDEN ISITILMIŞ 180 DERECELİK FIRINDA PİŞİRİN.

ŞERBETİ İÇİN;
.3 SU BARDAĞI SU
.3 SU BARDAĞI ŞEKER


ŞERBETİN YAPILIŞI;
.SU VE ŞEKERİ BİR TENCEREYE KOYUN. KÖPÜRENE KADAR PİŞİRİN. 
.REVANİ SOĞUK ŞERBET ILIK OLACAK ŞEKİLDE ÜZERİNE DÖKÜN. TELAŞ YAPMAYIN SADECE BİRAZ SABIRLI OLUN ŞERBETİN HEPSİNİ ÇEKECEKTİR.

ELİNE SAĞLIK KOCACIĞIM...


"Devamını Gör" ...

Blog Listem

TAKİP ETTİKLERİM