RSS

Pages

30 Aralık 2013 Pazartesi

FIRINDA KARNABAHAR




       KARNABAHAR KIZARTIP ÜZERİNE YOĞURT DÖKÜP YEMEYE BAYILIRIM. AMA GEL GÖR Kİ KIZARTMA YAPMAK HİÇ İŞİME GELMEZ. HEM SAĞLIKSIZ. HEM DE KIZARTMANIN ARKASINDAN YAPILAN TEMİZLİK HİÇ HOŞ OLMUYOR. O YÜZDEN FIRINDA DENEYEYİM DEDİM. KIZARTMANIN YERİNİ TUTMASA DA GÜZEL OLDU. DAHA HAFİF VE İÇİNDEKİLERDE GÖRECEKSİNİZ GAYET SAĞLIKLI BİR YEMEK OLDU. ÇOCUKLARINIZ İÇİN(EĞER YEDİRMEYİ BAŞARIRSANIZ) MÜKEMMEL.

MALZEMELER;
.YARIM KİLO KARNABAHAR
.SICAK SU
.1,5 BARDAK SÜT
.2 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ
.1 YEMEK KAŞIĞI UN
.1 SU BARDAĞI YOĞURT
.1 YUMURTA

YAPILIŞI;
.KARNABAHARIN ÜZERİNİ GEÇECEK KADAR SICAK SU KOYUN VE HAŞLAMAYA BIRAKIN.
.KARNABAHAR HAŞLANIRKEN BEŞAMEL SOS HAZIRLAYIN. BİR TENCEREYE TERE YAĞINI ALIN.
.YAĞ ERİYİNCE ÜZERİNE UNU KOYUN VE KAVURUN.
.UN PEMBELEŞİNCE SÜTÜ KOYUN. KATILAŞINCAYA KADAR KARIŞTIRIN. 1 ÇAY KAŞIĞI TUZ EKLEYİN İÇİNE.
.HAŞLANAN KARNABAHARI FIRINA VERECEĞİNİZ KABA ALIN VE PARÇALARA AYIRIN.
.ÜZERİNE HAZIRLADIĞINIZ SOSU DÖKÜN.
.YOĞURDUN İÇİNE YUMURTAYI KIRIN VE KARIŞTIRIN. BU KARIŞIMI DA KARNABAHARIN ÜZERİNE DÖKÜP. FIRINA GÖNDERİN.
.180 DERECEDE PİŞMEYE BIRAKIN. ÜZERİ PİŞENE KADAR PİŞİRİN.

AFİYET OLSUN...

"Devamını Gör" ...

25 Aralık 2013 Çarşamba

PORTAKALLI KEK



Sen verdikçe dost görünen çok olur. İste de gör, hepsi birden yok olur. 
Sen kendi kendine yetmeyi öğren, tüm Dünyanın malına gönlün tok olur! 

MEVLANA

 
LİMONLU KEK, PORTAKALLI KEK... KIŞA KENDİMİZİ ADAPTE ETTİK TABİ. TUĞBA'NIN ANNESİ, BABASI VE KARDEŞLERİ GELDİ. ANTALYA'DAN ÖYLE GÜZEL KOKULU PORTAKALLAR GETİRMİŞLER Kİ KABUKLARINI BİLE ATMAYA KIYAMADIM. KEK YAPTIM. TABİ SEMİHA'NIN SESİNİ DUYAR GİBİYİM BENDEN ÇALDIN DİYE. EVET ÇALDIM TARİFİNİ NE OLMUŞ.:)) GEÇEN HAFTA SEMİHA DA YEDİĞİMİZ PORTAKALLI KEK ÇOK GÜZEL OLMUŞTU GERÇEKTEN. AKLIMDA KALDI TABİ. SEMİHA YAPAR DA BEN YAPAMAZ MIYIM? DEDİM:))  MİS KOKULU BİR KEK OLDU.



MALZEMELER;
.3 YUMURTA
.1 SU BARDAĞI ŞEKER
.YARIM SU BARDAĞI SIVI YAĞ
.1 SU BARDAĞI SÜT
.1,5 SU BARDAĞI UN
.1 PAKET KABARTMA TOZU
.1 PAKET VANİLYA
.2 PORTAKAL KABUĞU RENDESİ
.KURU MEYVE (EVİNİZDE VARSA KOYABİLİRSİNİZ YOKSA SADE PORTAKALLI DA OLUR)


YAPILIŞI;
.YUMURTALARI BİR KABA KIRIN. ÜZERİNE ŞEKERİ KOYUN VE KÖPÜRENE KADAR ÇIRPIN.
.ÜZERİNE SIRASIYLA SIVI YAĞ, SÜT VE UNU KOYUN.
.UNUN ÜZERİNE KABARTMA TOZU VE VANİYAYI KOYUN.
.ÇIRPMANIZA GEREK YOK. KARIŞTIRIN YETERLİ.
.PORTAKALIN KABUĞUNU KEK HAMURUNUN İÇİNE RENDELEYİN KARIŞTIRIN.
.KEK KALIBINIZI YAĞLAYIN.
KEK HAMURUNU İÇİNE BOŞALTIN.
.EN AZ 10 DAKİKA ÖNCEDEN ISITILMIŞ FIRINDA 180 DERECEDE PİŞİRİN.
.PİŞİP PİŞMEDİĞİNİ KÜRDAN İL KONTROL EDEBİLİRSİNİZ.

AFİYET OLSUN...
"Devamını Gör" ...

22 Aralık 2013 Pazar

SOĞAN KEBABI




Allah Rasûlü; “Din nasihattır, samimiyettir” buyurdu.
“Kime Yâ Rasûlallah?” diye sorduk.
O da; “Allah’a, Kitabına, Peygamberine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün müslümanlara” diye cevap verdi.


 



SOĞAN KEBABINI HABERLERDE GÖRMÜŞTÜM. KIŞIN SOĞANIN DOĞAL ANTİBİYOTİK OLDUĞU VE ETLE BULUŞUNCA BAYA SAĞLIKLI OLDUĞUNDAN BAHSEDİYORDU. MANTIKLI GELDİ BANA DA. DİĞER GÜN DENEDİM. GAZİANTEP YÖRESİNE AİT BİR YEMEK YANLIŞ HATIRLAMIYORSAM. EĞER KURU SOĞAN SEVİYORSANIZ ÇOK GÜZEL BİR YEMEK. AMA SOĞANI BU ŞEKİLDE TÜM YEMEYENLER İÇİN UYGUN BİR YEMEK DEĞİL.

MALZEMELER;
.1 KİLO KURU SOĞAN(BENİM SOĞANLAR KÜÇÜKTÜ AMA BÜYÜK OLURSA İKİ PARÇAYA DA AYIRIP YAPILABİLİR.)
. 400-500 GR KADAR KIYMA
.3 TANE PATATES
.DOMATES VE BİBER
.KIRMIZI BİBER, TUZ

YAPILIŞI;
.ÖNCE KIYMANIN İÇERİSİNE TUZ ATIP YOĞURUN.
.SOĞANLARI SOYUN.KÜÇÜK DEĞİLSE İKİ PARÇAYA AYIRABİLİRSİNİZ.
.PATATES, BİBER VE DOMATESLERİ DOĞRAYIN.
.BİR SOĞAN BİR KÖFTE OLACAK ŞEKİLDE FIRIN KABINIZA DİZİN.
.ORTASINA PATATESLERİ KOYUN. PATATESLERİ BAHARATLAYIN.
.DOMATES VE BİBERLERİ KOYUN.
.FIRINA KOYUN. ORTALAMA YARIM SAATTE PİŞİYOR.
.SERVİS EDERKEN ÜZERİNE NAR EKŞİSİ DE DÖKEBİLİRSİNİZ.

AFİYET OLSUN...

"Devamını Gör" ...

19 Aralık 2013 Perşembe

DOMATES ÇORBASI

Mal ne kadar çok olursa hesabı vardır, haramdan kazanılmışsa azabı vardır. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: 
(O gün, size verilen her nimetten sorguya çekileceksiniz.)[Tekasür 8]





ÇORBA TARİFİ VERMEYE DEVAM. ASLINDA YAYINLAMAK İSTEDİĞİM ÇORBA HARİCİNDE DE BİR ÇOK ŞEY VAR AMA FAZLA VAKİT BULAMIYORUM KOŞUŞTURMAKTAN. DOMATES ÇORBASI YAPIYORDUM ASLINDA AMA SÜTLÜ PEK YAPMIYORDUM. DEDİĞİM GİBİ ÇOCUK OLUNCA DAHA FAYDALI OLAN HER ŞEY AKLINIZA GELİYOR. 
EVDE BAYAT EKMEĞİM VARDI ONU DA ÜZERİNE ÇITIR EKMEK YAPTIM. BAYTA EKMEKLERİ LÜTFEN ÇÖPE ATMAYIN. DEĞERLENDİRECEK BİR ÇOK ŞEY VAR İNANIN.

MALZEMELER:
.4-5 DOMATES(KENDİ YAPTIĞIM KONSERVELERİ KULLANDIM)
.2 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ
.1 YEMEK KAŞIĞI UN
.1 SU BARDAĞI SÜT
.2 DİŞ SARIMSAK
.1 TATLI KAŞIĞI SALÇA
.ET SUYU(KENDİ YAPTIĞINIZ ET SUYU LÜTFEN)
.1,5 LİTRE SICAK SU

YAPIMI;
.DOMATESİ RENDELEYİN VEYA ROBOTTAN GEÇİRİN.
.TENCEREYE TERE YAĞINI ALIN. ERİDİKTEN SONRA İÇİNE UNU ATIN.
.UN PEMBELEŞİNCEYE KADAR KAVURUN.
.ÜZERİNE SÜTÜ BOŞALTIN. KARIŞTIRIN. TOP TOP OLMAMASI İÇİN.
.BİRAZ KATILAŞINCA ÜZERİNE DOMATESİ EKLEYİN.
.ÜZERİNE SALÇAYI EKLEYİN.KARIŞTIRIN BU ARADA.
.DOMATES PİŞİNCE SUYUNU EKLEYİN.
.BAHARATINI VE SARIMSAĞINI EKLEYİN.
.ET SUYUNU ATIN.
.PİŞTİKTEN SONRA BLENDIRDAN GEÇİREBİLİRSİNİZ.
.İSTERSENİZ SERVİS EDERKEN KAŞAR RENDESİ DE EKLEYEBİLİRSİNİZ.


ÜZERİ İÇİN ÇITIR EKMEK YAPIMI;
BAYAT EKMEKLERİ KÜP KÜP DOĞRAYIN. TAVAYA KOYUN. 2-3 KAŞIK ZEYTİN YAĞINI EKMEKLERİN ÜZERİNE GEZDİRİN. VE PİŞMEYE BIRAKIN. ARA SIRA KARIŞTIRIN. BU KADARCIK. SADECE BU ÇORBA DA DEĞİL BAŞKA ÇORBALAR İÇİN DE YAPABİLİRSİNİZ.


AFİYET OLSUN...




"Devamını Gör" ...

18 Aralık 2013 Çarşamba

BULGUR ÇORBASI

BULGURUN FAYDALARI
  • İlk olarak kuru baklagiller ile pişirildiğinde besin değerinin arttığı karşımıza çıkmakdır.
  • Bunun yanında bulgur içerisinde B grubu vitaminler, fosfor, demir ve potasyum bulunmaktadır.
  • Ayrıca özellikle hamile kadınların bulguru tüketmesi ve bu sayede folik asit oranını artırması uzmanlar tarafından ivedilikle tavsiye edilmektedir. Folik asit oranının artması bebeğin gelişimine olumlu etkiler sunacağından, gebe kadınların bulgur tüketimine ağırlık vermesi öncelikli bir konumda yer almaktadır.
  • Diğer yandan ideal bir bulgur tüketimi sayesinde kan düzeyinde ki dalgalanmalar tamamen yok edilmektedir.
  • Bunların yanı sıra kalp, damar ve bağırsak hastalıklarının giderilmesine yardımcı olan bulgur, sorunsuz bir yaşam için zemin hazırlamaktadır.
Son olarak bulgur konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususların da bulunduğunu söylemek istiyoruz. Potasyum açısından zengin bir besin olan bulgurun, böbrek rahatsızlığı olan kişiler tarafından kanda ki potasyum değerinin yüksek olduğu zamanlarda tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Ayrıca bulgurun mide şikayetlerinde artış göstereceğini de belirtmeden geçmeyelim.











       ÇORBA TARİFİ VERMEYE DEVAM. MALUM ÇOCUK OLUNCA EVDE HER GÜN ÇORBA OLMAK ZORUNDA. BİZİM DE İŞİMİZE GELİYOR KIŞ GÜNÜ. BU YIL PİRİNCİ HAYATIMIZDAN ÇIKARMAYA KARAR VERDİK. YEMEKLERİN YANINA BULGUR PİLAVI MI? YOKSA PİRİNÇ PİLAVI MI? DÜŞÜNÜRDÜM. AMA BU YIL NEREDEYSE HİÇ PİRİNÇ PİLAVI YAPMADIM. UZMAN DEĞİLİM BU KONUDA AMA BULGURUN DAHA YARARLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. FAKAT BULGURUNUZUN DA DOĞAL OLMASINA DİKKAT ETMEK GEREKİR. BEN TATİL DÖNÜŞLERİNDE SİVAS'TAN KÖY BULGURU ALIYORUM. HİÇ PİRİNÇ KULLANMIYOR DEĞİLİM TABİ SARMALARA DOLMALARA MECBUREN KOYUYORUM. AMA YİNE YARISINI BULGURDAN YAPIYORUM. BU ÇORBAYI DA HER YAPTIĞINDA ANNEM ''ANNEANNENİN ÇORBASI'' DİYE YAPARDI. BEN DE ARTIK HER YAPTIĞIMDA ''ANNEANNEMİN ÇORBASI'' DİYORUM. ALLAH RAHMET EYLESİN.

MALZEMELER;
.  SU BARDAĞI BULGUR
. 1 ORTA BOY KURU SOĞAN
.1 ORTA BOY PATATES
.1 DOMATES(BU MEVSİMDE DOĞAL DOMATES YOK TABİ KONSERVELERİMDEN KULLANDIM.)
.1 YEŞİLBİBER
.1 KAŞIK SALÇA
.2 KAŞIK TEREYAĞ
.2 LİTRE SICAK SU
.ET SUYU
.TUZ,NANE, PUL BİBER, EKŞİ OLMASINI İSTERSENİZ SUMAK( ÇOK GÜZEL OLUYOR)
YEŞİL MERCİMEK KOYANLAR DA TERCİHE KALMIŞ.

YAPILIŞI;
.SOĞANI ÇOK KÜÇÜK DOĞRAYIN. PATATESLERİ MİNİK KÜPLER HALİNDE DOĞRAYIN.
.DOMATESİ VE BİBERİ ÇOK KÜÇÜK DOĞRAYIN.
.TERE YAĞINI TENCEREDE ERİTİN.
.İÇİNE SOĞANI ATIN. SOĞANLAR KAVRULDUKTAN SONRA PATATESLERİ VE YEŞİL BİBERİ ATIN.
.1-2 DAKİKA PATATES SOĞANLA KAVRULDUKTAN SONRA DOMATESİ KOYUN.
.YİNE BİR KAÇ DAKİKA DOMATESLER İYİCE KAVRULDUKTAN SONRA İÇİNE SALÇAYI VE BULGURU KOYUN.
.BAHARATLARI ATIN. ÜZERİNE HEMEN SUYUNU EKLEYİN. PİŞMEYE BIRAKIN.
.ET SUYU VARSA ATIN İÇİNE. TABLET ET SUYU DEĞİL EVDE YAĞTIĞINIZ ET SUYU.
.SUYU AZ GELİRSE EKLEYİN.
.EKŞİ OLMASINI İSTERSENİZ PİŞTİKTEN SONRA SUMAK VEYA NAR EKŞİSİ EKLEYEBİLİRSİNİZ.

AFİYET OLSUN...
"Devamını Gör" ...

17 Aralık 2013 Salı

BALIK ÇORBASI



Şeb-i Arus Törenleri


Şebi ArusHazret-i Mevlâna’yı Anma ve Vuslat yıldönümü törenleri her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir.
Şeb-i Arus, düğün gecesi demektir. Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleriyle özetleyen Mevlâna 17 Aralık 1273 günü Hakk'a yürümüştür.
Mevlâna ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu. O öldüğü zaman sevdiğine, yani Allah'a kavuşacaktı. Onun için Mevlâna ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen "Şeb-i Arûs" diyordu ve dostlarına ölümünün ardından ah-vah edip ağlamayın diyerek vasiyet ediyordu.
“Ölüm günüm, düğün günümdür” tabirini kullandığı için anma törenleri, düğün günü ya da vuslat günü manasına gelen “Şeb-i Arûs“ olarak adlandırılmaktadır. Onun düşüncesinde ve fikirlerinde ölüm hiçbir zaman yokluk olarak kabul edilmemektedir. "Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir" diyerek gönüllerdeki ölümsüzlüğe dikkat çekmiştir.


Hz. Mevlâna, "Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan" ifadesiyle de ölümün ayrılık değil kavuşmak olduğuna dikkat çekmiştir. Hem de öğle değimlidir ki Allah (cc) Kur’an da haber veriyor. "Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra ancak bize döndürüleceksiniz" (Ankebût, 29/57)

Allah’a, yani özüne döndürülen bir ruh için yokluk manasında kullanılan ölüm ifadesi, nasıl bağdaştırılabilir.


Hazreti Mevlâna ömrünü, Kur’an’a ve Peygambere adamasına rağmen, gelecekte hakkında çıkabilecek yalan ve iftiralara daha hayatta iken gereken cevabı vermiştir.



“Bu canım var oldukça ben Kur'an’a tutsağım
Muhammed Mustafa’nın yolundaki toprağım
Benden başkaca bir söz nakledenler olursa
Hem onu söyleyenden hem o sözden uzağım” 








                BOL BOL ÇORBA YAYINLAYACAĞIM DEMİŞTİM.  SİVASLI OLDUĞUMDAN KÜLTÜRÜMÜZ DE BALIK ÇORBASI YOK ASLINDA. AMA ÇOCUK OLUNCA ONU DA YESİN BUNU DA YESİN O SAĞLIKLI ŞU SAĞLIKLI DERKEN HER ŞEYİ YAPAR OLDUK. ÜST KAT KOMŞUM BALIK ÇORBASININ ÇOCUKLARA ÇOK FAYDALI OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ. GEÇEN HAFTA PALAMUT ALMIŞTIK. BİR TANESİNİN YARISINI ALIP BUZLUĞA KOYDUM ÇORBA YAPMAK İÇİN. ASLINDA TEREDDÜTLÜYDÜM. YERLER Mİ ACABA DİYE. AMA KORKTUĞUM GİBİ OLMADI. HATTA EŞİM DAHA ÖNCE NEDEN DENEMEDİK DİYE HAYIFLANDI. BU ARALAR KANDIRA DA BALIKLAR UCUZLADI. ALIP BUZLUĞA KOYMAYI DÜŞÜNÜYORUM ÇORBA İÇİN.
             İNTERNETTE BİRAZ ARAŞTIRDIM AMA HERKES ÇOK FARKLI TARİFLER VERMİŞTİ. BENDE BOŞ VERİP KENDİ DAMAK ZEVKİMİZE GÖRE YAPTIM.

MALZEMELER;
.YARIM PALAMUT(DİĞER BALIKLARDAN DA YAPILABİLİR)
.2 LİTRE SICAK  SU
.2 KÜÇÜK BOY PATATES
.2 HAVUÇ
.MAYDANOZ
.2 YEMEK  KAŞIĞI TEREYAĞ
.1 YEMEK KAŞIĞI UN

TERBİYESİ İÇİN;
.1 YUMURTA SARISI
.1 LİMONUN SUYU
.2 DİŞ SARIMSAK

YAPILIŞI;
.BALIĞI 2-3 PARÇAYA AYIRIN. BİR TENCERE KOYUN ÜZERİNE SUYU DÖKÜP HAŞLAMAYA BIRAKIN. TAVUK GİBİ. KAFASI VARSA ONU DA KOYUN.
.BALIK HAŞLANANA KADAR PATATESLERİ SOYUN VE ÇOK MİNİK KÜPLER HALİNDE DOĞRAYIN.
.AYNI ŞEKİLDE HAVUCU DA DOĞRAYIN. MAYDANOZLARI DA KÜÇÜK ŞEKİLDE DOĞRAYIN.
.HAŞLANAN BALIKLARI SUYUN İÇİNDEN ALIN VE KILÇIKLARI VARSA ONU TEMİZLEYİN.
.BAŞKA BİR TENCEREYE TERE YAĞINI KOYUN. ERİDİKTEN SONRA ÜZERİNE UNU KOYUN VE KAVURUN.
.UN PEMBELEŞİNCE ÜZERİNE HAŞLADIĞINIZ BALIĞIN SUYUNU DÖKÜN KARIŞTIRIN.
.İÇİNE PATATES VE HAVUÇLARI ATIN.
.PATATES VE HAVUÇ PİŞİNCE İÇİNE BALIKLARI ATIN.
.TERBİYESİ İÇİN; BİR LİMONU SIKIN. ONU BİR KABA ALIN. ÜZERİNE YUMURTA SARISI VE RENDELENMİŞ SARIMSAĞI KOYUN. KARIŞTIRIN.
.BU KARIŞIMI ÇORBANIN ÜZERİNE BOŞALTIN.
.ÇORBANIZ HAZIR. KAPATTIĞINIZDA MAYDANOZLARINI EKLEYİN.
.ÇOCUKLARINIZIN HOŞUNA GİDECEKTİR.

AFİYET OLSUN...






"Devamını Gör" ...

14 Aralık 2013 Cumartesi

MUHALLEBİLİ LİMONLU KEK


MUHALLEBİSİ İLE BERABER PİŞEN KEK
LİMONLU KEK

LİMONUN FAYDALARI SEMİHA İÇİN GELSİN:)
LİMON: C vitaminibaşta olmak üzere A ve B vitaminleri açısından zengin bir besin meyve olan limon kendine has ekşi tatıyla salatalara ayrı bir lezzet verir. Kışın çorbamızın ve çayımızın hem lezzetini hem de şifasını arttıran limon, sıcak yaz günlerinde ise içimizi serinleten limonatanın da baş aktörüdür.
Limonun Faydaları: Vücuda güç verir. İştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. İdrar söktürücüdür. Damar sertliğini ve tıkanıklığını önler. Kanı temizler ve kan dolaşımını kolaylaştırır. Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük şikâyetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür. Besin zehirlenmelerinde ve böcek ısırıklarında yararlıdır. Rahatlatıcı etkisi ile vücuttaki ağrıları hafifletir, ateşi ve tansiyonu düşürür. Mide bulantısını ve baş dönmesini giderir. Kansızlığa karşı etkilidir. Diş ve dişetlerini kuvvetlendirir ve dişleri beyazlatır. Sivilceleri ve nasırı azaltır.
Limon Nasıl Kullanılır? Daha çok limonun suyu salata ve yemeklerde kullanılır. Ayrıca çiçeklerinden, kabuklarından ve yapraklarından da faydalanılır. Kabukları haşlanıp suyu içilirse vücudu kuvvetlendirir ve vücuttaki kurtları dökmeye yardımcı olur. Limon suyu ile gargara yapılırsa ağız, boğaz ve bademcik iltihaplarına iyi gelir. Limon, kabuklarıyla birlikte banyo suyuna sıkılıp bu su ile banyo yapılırsa kan dolaşımını hızlandırır ve cildi canlandırır.


Posted by Picasa


BİR İNTERNET SİTESİNDE GÖRÜP BAYA MERAK ETMİŞTİM. MUHALLEBİSİ İLE NASIL PİŞECEK?, PİŞTİKTEN SONRA GÖRÜNTÜSÜ NASIL OLACAK? BU KADAR SORU SORMAK YERİNE DENEMEKTE FAYDA VAR DEDİK. LEZZETLİ HATTA BAYA LEZZETLİ BİR KEK OLDU. LİMONLU KEKLERİ ÇOK SEVERİM. ÖZELLİKLE KIŞ AYLARINDA LİMONU FAZLASIYLA KULLANIRIM. SİZE DE TAVSİYE EDERİM LİMONLU KEK. FERAH VE HAFİF OLUYOR.

MALZEMELER;
KEKİ İÇİN;
.3 YUMURTA
.1 SU BARDAĞI ŞEKER
.YARIM SU BARDAĞI SÜT
.YARIM SU BARDAĞI SIVI YAĞ
.1 PAKET KABARTMA TOZU
.1 PAKET VANİLYA
.1 LİMON
.ALDIĞI KADAR UN

MUHALLEBİSİ İÇİN;
.2,5 SU BARDAĞI SÜT
.YARIM SU BARDAĞI UN
.YARIM SU BARDAĞI ŞEKER
.1 LİMON


YAPILIŞI;
.MUHALLEBİ YAPIMI İLE BAŞLIYORUZ. SÜTÜ TENCEREYE KOYUN. 
.ÜZERİNE UN VE ŞEKERİ KOYUP KARIŞTIRIN. 
.LİMONUN SUYUNU SIKIN MUHALLEBİYE KATIN. KABUĞUNU RENDELEYİN MUHALLEBİYE. 
.KATILAŞINCAYA KADAR KARIŞTIRIN. SOĞUMAYA BIRAKIN. 

KEKİ İÇİN;
.3 YUMURTAYI ŞEKER İLE ÇIRPIN.
.ÜZERİNE SIVI YAĞ VE SÜTÜ KOYUN. KARIŞTIRIN. 
.LİMONU SIKIN VE KABUĞUNU DA RENDELEYİN.
.ALDIĞI KADAR UN KOYUN.
.KEK KABINI YAĞLAYIN. KEKİ DÖKÜN.
.ÜZERİNE SOĞUYAN MUHALLEBİYİ DÖKÜN VE ÖNCEDEN 180 DERECEDE ISITTIĞINIZ FIRINDA PİŞİRİN. 


AFİYET OLSUN...

"Devamını Gör" ...

9 Aralık 2013 Pazartesi

YEŞİL MERCİMEKLİ ERİŞTELİ ÇORBA

YEŞİL MERCİMEĞİN FAYDALARI
Yeşil mercimekte, % 24 oranında protein bulunur. 1 kilo mercimek, -1 kilo etteki ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albumin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılar. Ayrıca A, B1, B2, C vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt, çinko, klor, bakır, iyot, karbonhidrat içerir, Özellikle kansız, halsiz, sinirli kişilere yararlıdır. İçine et veya kıyma konulmasına gerek yoktur. Az sıvı yağ ile pişirilirse daha sağlıklı olur. Kolesterolü olanlar için risk taşımaz.

*Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
*Gözlere de yararlıdır.
*Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
*Kansızlara faydalıdır.
*Anne sütünü attırır.
*Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.
*Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korur.
*Kalp krizi riskini azaltır.
*Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.




 
Posted by Picasa


SANIRIM BUGÜN OKULDA FAZLASIYLA ÜŞÜDÜĞÜM İÇİN(HATTA AYAKLARIM HALA ISINMADI) BÜTÜN ÇORBA ARŞİVİMİ PAYLAŞACAĞIM. BU DA OĞLUMUN SEVDİĞİ ÇORBALAR ARASINDA. ÜSTELİK YEŞİL MERCİMEĞİN DE YUKARIDA OKURSANIZ BİR ÇOK FAYDASI VAR. ÇOCUKLARINIZ İÇİN ÖNERECEĞİM HAFİF VE BESİN DEĞERİ YÜKSEK BİR ÇORBA. TABİ KENDİNİZ DE YAPABİLİRSİNİZ. BEN ŞİMDİ HER ŞEYİ ÇOCUK İÇİN DÜŞÜNDÜĞÜMDEN ÖYLE YAZIYORUM:))



MALZEMELER:
.1 SU BARDAĞI YEŞİL MERCİMEK
.1 SU BARDAĞI ERİŞTE
.4 SU BARDAĞI EV YOĞURDU(HAZIR YOĞURT KULLANMAYIN LÜTFEN SAĞLIKSIZ)
.1 YUMURTA
.1 YEMEK KAŞIĞI UN
.TUZ
.VARSA ET SUYU(GENELDE BÜTÜN ÇORBALARA KULLANIYORUM. EVDE KENDİ YAPTIĞIM ET SUYUNDAN)
.8 BARDAK SU
.1 DİŞ SARIMSAK(SARIMSAKTA ŞART DEĞİL AMA LEZZETLİ OLUYOR.)
SOSU İÇİN;
.4-5 KAŞIK TERE YAĞ
.NANE

YAPIŞI;
.YEŞİL MERCİMEĞİ TENCEREDE HAŞLAYIN. SUYUNU SÜZÜN.
.BAŞKA BİR TENCERE YOĞURDU KOYUN. İÇİNE SUYU KOYUN.
.ÜZERİNE YUMURTAYI KIRIN. ÜZERİNE UNU ATIN. VE KARIŞTIRIN.HATTA KARIŞTIRINCA UN TOP TOP KALDIYSA BLENDIRDAN FAYDALANABİLİRSİNİZ.
.OCAĞIN ÜSTÜNE ALIN YOĞURDU VE KAYNAYANA KADAR KARIŞTIRIN.
.ÖZELLİKLE HEP AYNI YÖNE KARIŞTIRIN VE SAKIN TUZ ATMAYIN. YOĞURDUN KESMEMESİ İÇİN.
.KAYNADIKTAN SONRA İÇİNE ERİŞTE VE YEŞİL MERCİMEĞİNİ ATIN.
.HEMEN ARKASINDAN TUZUNU VE VARSA ET SUYUNU ATIN.
.SARIMSAĞI RENDELEYİN.
.ERİŞTELER PİŞENE KADAR KAYNATIN.
.SUYU AZ GELİRSE EKLEYEBİLİRSİNİZ.
.DİĞER YANDAN TAVADA TERE YAĞINI ERİTİN, ÜZERİNE NANEYİ KOYUN. ÇORBAYI SERVİS EDERKEN DE ÜZERİNE KOYABİLİRSİNİZ SOSU. VEYA BENİM YAPTIĞIM GİBİ TAMAMEN İÇİNE DE BOŞALTABİLİRSİNİZ. TERCİH SİZİN.


AFİYET OLSUN...



"Devamını Gör" ...

ERİŞTELİ TARHANA ÇORBASI

 
 Posted by Picasa


       KIŞ GELİNCE İNSANIN CANI ÇORBADAN BAŞKA BİR ŞEY İSTEMİYOR. EVDE ÇOCUK OLUNCA DA HER GÜN DEĞİŞİK BİR ÇORBA YAPILIYOR. ASLINDA BAYA ÇEŞİT ÇORBA YAPIYORUM OĞLUMA AMA YAYINLAMAYA VAKTİM KALMIYOR. ELİMDEN GELDİĞİNCE YAYINLAMAYA ÇALIŞACAĞIM. BU SENE İKİ ÇEŞİT TARHANA ÇORBAM VAR. HAZIR HAZIR ÇOKTA KOLAY OLUYOR. BİR KAYIN VALİDEMİN VERDİĞİ TANELİ OLAN MARAŞ TARHANASI. İKİNCİSİ DE RESİMDE GÖRÜLEN TOZ TARHANAM. ONU DA ŞÜKRAN TEYZEM YAPTI. ELLERİNE SAĞLIK. İKİSİ DE ÇOK LEZZETLİ. VE EN ÖNEMLİSİ BENİM İÇİN PRATİK.

MALZEMELER:
.4 KAŞIK TOZ TARHANA
.3-4 KAŞIK TEREYAĞ
.1 KAŞIK SALÇA(BEN BİBER SALÇASI KULLANIYORUM. 1 KAŞIK BİLE KOYMUYORUM.)
.NANE, TUZ
.ET SUYU(TABLET KULLANMIYORUM. KENDİ ET SUYUNUZU YAPABİLİRSİNİZ.
ÖZELLİKLE BEBEK VARSA EVDE TABLET KULLANMAYALIM.)
.1 SU BARDAĞI ERİŞTE(ANNECİĞİM YAPTI ERİŞTELERİMİ)
.6-7 BARDAK SICAK SU(KATI OLURSA SU EKLEYEBİLİRSİNİZ.)

YAPILIŞI;
.TOZ TARHANAYI 3 BARDAK SOĞUK SU İLE ISLATIN. EN AZ 1 SAAT BEKLESİN.
.TENCEREYE TEREYAĞINI ALIN.ERİDİKTEN SONRA
.ÜZERİNE SALÇA VE NANEYİ EKLEYİN.
.HEMEN ARKASINDAN SUYUN İÇİNDE BEKLETTİĞİNİZ TARHANAYI TENCEREYE BOŞALTIN.
.ÜZERİNE SICAK SUYU EKLEYİN.
.KAYNAYANA KADAR KARIŞTIRIN. TUZUNU EKLEYİN.
KAYNADIKTAN SONRA ERİŞTELERİNİ ATIN.
.ET SUYUNU EKLEYİN.
ERİŞTELER PİŞTİKTEN SONRA ÇORBAMIZ HAZIR.


AFİYET OLSUN...

"Devamını Gör" ...

5 Aralık 2013 Perşembe

BUĞDAY SALATASI



Resulullah (sa): "Üç işi vardır, kıyamet gününde Allah onlara ne konuşur ne nazar eder ne de günahlardan arındırır, onlar için elim bir azab vardır!" buyurdu ve bunu üç kere de tekrar etti. Ben: "Ey Allah`ın Resulü! Öyleyse onlar büyük zarar ve hüsrana uğramışlardır. Kimdir bunlar?" dedim. Şöyle saydılar: "(Elbisesini kibirle, yerlere kadar salıp) süründüren, yaptığı iyiliği başa kakan, malını yalan yeminlerle reklam eden kimseler."




Resulullah (sa): "Üç işi vardır, kıyamet gününde Allah onlara ne konuşur ne nazar eder ne de günahlardan arındırır, onlar için elim bir azab vardır!" buyurdu ve bunu üç kere de tekrar etti. Ben: "Ey Allah`ın Resulü! Öyleyse onlar büyük zarar ve hüsrana uğramışlardır. Kimdir bunlar?" dedim. Şöyle saydılar: "(Elbisesini kibirle, yerlere kadar salıp) süründüren, yaptığı iyiliği başa kakan, malını yalan yeminlerle reklam eden kimseler."

             



                BU BİLDİĞİNİZ AŞURELİK BUĞDAY VEYA BİZİM DEYİMİMİZLE DÖVME. GEÇENLERDE OĞLUMA ÇORBA YAPMAK İÇİN HAŞLAMIŞTIM AMA FAZLA OLMUŞ. BENDE SALATA YAPTIM. LEZZETLİ OLDU. AKŞAM YEMEĞİNDE YEDİK FAKAT GÜNLERDE, 5 ÇAYLARINDA DA GÜZEL OLUR. İLK GELEN MİSAFİRİME YAPABİLİRİM. YAPIMI DA KOLAY VE PRATİK.



MALZEMELER:
.1 SU BARDAĞI BUĞDAY(DÖVME)
.KURU SOĞAN VEYA YEŞİL SOĞAN
.MAYDANOZ
.15-20 KORNİŞON TURŞU
.KIRMIZI BİBER KONSERVESİ (BENİM EVDE VARDI YOKSA ŞART DEĞİL)
.KONSERVE MISIR(KONSERVE MISIRDA KOYACAKTIM AMA YOKTU)
. ZEYTİN YAĞI
.TUZ, KIRMIZI BİBER, KARABİBER
.NAR EKŞİSİ VEYA LİMON

YAPILIŞI;
.BUĞDAYI YUMUŞAYINCAYA KADAR HAŞLAYIN.  AKŞAMDAN ISLATIRSANIZ DAHA KOLAY HAŞLANIR.
.YEŞİLLİKLERİ DOĞRAYIN.
.KORNİŞON TURŞUYU VE KIRMIZI BİBERİ DOĞRAYIN.
.HEPSİNİ BUĞDAYIN İÇİNE ATIN KARIŞTIRIN. YAĞINI VE BAHARATLARINI ATIN.



AFİYET OLSUN...
"Devamını Gör" ...

1 Aralık 2013 Pazar

OĞLUMUN 1. DOĞUM GÜNÜ PARTİSİ

1 YAŞ PASTASI NASIL HAZIRLANIR?
1 YAŞ KURABİYELERİ
         17 KASIM DOĞUMLU OĞLUM AMA DOĞUM GÜNÜ YORGUNLUĞUNU ÜZERİMDEN ATAMADIĞIM İÇİN BİLGİSAYAR BAŞINA GEÇEMEDİM. TABİ BENİM İÇİN ÇOK HEYECANLI VE ÖNEMLİ OLDUĞU İÇİN OĞLUMUN İLK DOĞUM GÜNÜ ACELEYE GETİRMEK İSTEMEDİM YAZIMI.
           ŞÖYLE EN BAŞTAN BALLANDIRA BALLANDIRA ANLATMALIYIM. KAFAMDAN DOĞUM GÜNÜ PLANLARI ÇOKTAN HAZIRDI. NEREDEYSE 2 AY ÖNCESİNDEN. DOĞUM GÜNÜNDEN 1 HAFTA ÖNCE DE KIZLARI SEFERBER ETTİM. YAPACAĞIMIZ ŞEYLERİN BAZILARI İLK DENEME OLDUĞUNDAN RİSKLİYDİ ASLINDA AMA ZATEN BİZ BİZE KUTLAYACAĞIZ SIKINTI OLMAZ DİYE DÜŞÜNEREK ŞEKER HAMURLARIYLA 1 HAFTA  BOYUNCA BAYA HAŞIR NEŞİR OLDUK. HEM ÇOK EĞLENDİK HEM ÇOK YORULDUK. SON GÜN PASTAYI YAPARKEN ÇOK TA STRESE GİRDİK. 
         İLK BAŞTA MİSAFİRLERİMİZE HATIRA KALSIN DİYE 1 YAŞ KURABİYELERİ YAPTIK VE SÜSLEDİK. KURABİYE KISMI ÇOK BASİT FAKAT SÜSLEME KISMI YORUCU. YAPACAKSINIZ EĞER SAKIN DOĞUM GÜNÜ İLE AYNI GÜNE BIRAKMAYIN. BAYA VAKİT ALIYOR. 4 KİŞİ 3-4 SAAT UĞRAŞTIK. ÇOK EĞLENCELİ ASLINDA. KIZLARLA( SEMİHA, TUĞBA VE GÖZDE) YAPARKEN BAYA EĞLENDİK. TABİ BU KONUDA ÖZELLİKLE SEMİHA BAYA BAŞARILIYDI.GÖZDE DE GÜZEL ŞEKİLLER YAPTI.  BENİM VE TUĞBA'NIN BU KONUDA FAZLA EL YETENEĞİ OLMADIĞINI DA GÖRMÜŞ OLDUK. TUĞBA İSİM HARFLERİNİ BASMAKTA GÖREVLİYDİ. SEMİHA VE GÖZDE ASIL SÜSLEMECİLER BENDE HER YERDE İŞTE. İŞTE SEVİMLİ KURABİYELERİMİZ. BAKIP BAKIP SEVDİK BİR KAÇ GÜN.







KURABİYE İÇİN;
.1 PAKET MARGARİN
.1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
.1 SU BARDAĞI ŞEKER
.1 ÇAY KAŞIĞI TARÇIN İSTERSENİZ
.ALDIĞI KADAR UN
KABARTMA TOZUNA GEREK YOK.

MALZEMELERİ KARIŞTIRIN VE KURABİYE HAMURUNU ELDE EDİN. ŞEKLİNE SİZ KARAR VERİN. İSTERSENİZ KALIP KULLANARAK FARKLI ŞEKİLLER YAPABİLİRSİNİZ. ÜST SÜSLEMELERİ İÇİN RENKLİ ŞEKER HAMURLARI.(İNTERNETTEN ALDIM.) GERİSİ DE HAYAL GÜCÜNE KALMIŞ. KALIP KULLANANLAR VARDIR TABİ AMA BİZİM KALIBIMIZ YOKTU. HEPSİ EL EMEĞİ. SADECE ÜZERİNDE Kİ YAZI KURABİYE HARF KALIBI DENEN BİR KALIP VAR ONUNLA YAZILDI.

PASTA KEKİ İÇİN;
.14 TANE YUMURTA
.1,5 SU BARDAĞI ŞEKER
.20-25 KAŞIK ILIK SU
.ALDIĞI KADAR UN
.2 PAKET KABARTMA TOZU
.1 PAKET VANİLYA
ÖNCE YUMURTA VE ŞEKERİ KÖPÜRENE KADAR ÇIRPIN. ARDINDAN DİĞER MALZEMELERİ EKLEYİN. KATI OLMAYAN AKIŞKAN BİR HAMUR ELDE EDİN.
BÜYÜK DİKDÖRTGEN BORCAM İLE YAPTIM.

KEKE 1 ŞEKLİ NASIL VERİLİR?
BU KONUDA EŞİMİN YARDIMINI ALDIM. KESİMLERİ DAHA DÜZGÜN YAPAR DİYE.



 ARA KREMASI İÇİN;
.1 LİTRE SÜT
.1 SU BARDAĞI UN
.1 SU BARDAĞI ŞEKER
.1 PAKET VANİLYA
SÜTÜN İÇİNE DİĞER MALZEMELERİ KARIŞTIRIP KATILAŞINCAYA KADAR KAYNATIN. MUHALLEBİ YAPAR GİBİ.

ÜSTÜNDE Kİ GANAJ İÇİN;
.2 PAKET KREMA
.1 PAKET BİTTER ÇİKOLATA

2 PAKET KREMAYI BİR TENCERE BOŞALTIN. İÇİNE BİTTER ÇİKOLATAYI ATIN VE ERİYENE KADAR KARIŞTIRIN.

TABİ BUNLARIN HEPSİNİ(KEKTE DAHİL) 1 GÜN ÖNCEDEN YAPIP DOLAPTA BEKLETİN. DAHA GÜZEL OLACAKTIR.




     PASTANIN SÜSLEMELERİ TAMAMEN EL YETENEĞİNİZE KALMIŞ.

        PASTA BAYA SIKINTILI OLDU. KEKİ VE KREMASI SORUN OLMADI KOLAYDI O AMA ŞEKER HAMURU İLE KAPLAMA İŞİ SIKINTILI OLDU. ASLINDA DAHA ÖNCEDE YAPMIŞTIM ŞEKER HAMURLU PASTA AMA BUNUN ŞEKER HAMURLARINDA SIKINTI OLDU. ALDIĞINIZ MARKALARA DİKKAT EDİN. BEN AÇIK MAVİ BİR PASTA HAYAL ETMİŞTİM ASLINDA. AMA AÇIK MAVİ ŞEKER HAMURU BİR TÜRLÜ AÇILMAK BİLMEDİ. MECBUREN YEŞİL İLE KAPLAMAYA KARAR VERDİK. BU ARADA BEN BAYA STRESE GİRDİM. ÇOK FAZLA GERİLDİM. AMA NEYSEKİ YAPABİLDİK. SÜSLEMELERİNİ SEMİHA VE ZEYNEP YAPTI. ÇOK TA GÜZEL OLDU. ELLERİNE SAĞLIK.


         YAPIMI ÇOK BASİT, GÖRÜNTÜSÜ ÇOK GÜZEL VE HERKESİN ÇOK BEĞENDİĞİ TOP KEKLERİM. SÜSLEMELERİNİ ERKAN'LA BERABER YAPTIK.

MALZEMELERİ;
.1 PAKET KREMA
.ARTAN KEKLER OLABİLİR VEYA HAZIR KAKAOLU KEKTE OLABİLİR.
2 PAKET BİTTER ÇİKOLATA
BEN 1 YAŞ PASTASINDAN ARTANLARI DA KULLANDIM AYRICA 1 TANE DE HAZIR KAKAOLU KEK KULLANDIM.
KREMANIN İÇİNE ROBOTTA ÇEKTİĞİNİZ KEKLERİ KOYUP HAMUR ELDE EDİN. VE 1 GECE ÖNCESİNDEN HAZIRLAYIP DOLABA KOYUN.

SÜSLEMESİ İÇİN;
.BİTTER ÇİKOLATAYI BENMARİ USULÜ ERİTİN.
.YUVARLADIĞINIZ KEKLERİ ÇİKOLATAYA BATIRIN VE SÜSLERE BATIRIN. SÜSLERİ PAZARDAN PASTA MALZEMELERİ SATAN BİR YERDEN ALDIM. MARKETLERDE DE VARDIR HERHALDE.


         EVİ SÜSLEME İŞİNİ EŞİM VE ERKAN YAPTI. ZEYNEP' İN ZATEN HER TARZ SÜSLEME İŞİNDEYDİ SAĞ OLSUN. EV, PASTA...

     
       BENİMLE BÜTÜN HER ŞEYİ HAZIRLAYAN EŞİM, TUĞBA, SEMİHA, ZEYNEP, ERKAN VE GÖZDE'YE...
        BÜTÜN SÜSLEMELER DE AKTİF ROL OYNAYAN ZEYNEP VE ERKAN'A...
        BANA UNUTTUĞUM HER ŞEYİ HATIRLATAN TUĞBA'YA...
       ÇOK GÜZEL FOTOĞRAFLAR ÇEKEN GÖZDE'YE...
         BANA SÜRPRİZ YAPIP BÜTÜN MİSAFİRLERİMİZ İÇİN AŞAĞIDA Kİ ÇERÇEVELERDEN YAPTIRAN VE DOĞUM GÜNÜNÜ FOTOĞRAFLAYAN İNCE DÜŞÜNCELİ ARKADAŞLARIM SEYHAN VE RANA ÇİFTİNE...
           VE BENİ ÇOK DUYGULANDIRAN BİR SLAYT HAZIRLAYAN SEMİHA'YA...
DOĞUM GÜNÜMÜZE KATILAN EYÜP VE ZEYNEP ÇİFTİNE, ZAHRİYE VE AYSUN'A...
        HERKESE TEŞEKKÜRLER...



 
     MUTLU YILLAR OĞLUM....
        
"Devamını Gör" ...

Blog Listem

TAKİP ETTİKLERİM