“İncire, zeytine, Sîna dağına ve şu emîn beldeye andolsun.” (Tîn, 1-3)
Kayınvaldemlerin ordan topladığım incirlerlerle Semiha'nın annesinin(ellerine sağlık) her sene bana gönderdiği incir reçelinden yapmaya çalıştım. Tabi ki Semiha'nın getirdikleri gibi olamaz ama yakın bir lezzet elde ettim. İncir Kuran-ı kerimde ismi geçen faydaları saymakla bitmeyecek bir meyve.
. Sözgelişi, içerdiği yüksek orandaki kalsiyum vefosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile Sağlıklarını garantiler. Taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir.- İncir, içerdiği yüksek oranlardaki Protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. Sözgelişi, 100 gr. kuru incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17'si, demir veMagnezyumun yüzde 30'u, fosforun yüzde 20'si, B1 vitamininin yüzde 5'i ve B2 vitamininin yüzde 4'ü alınmış olur.
- İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.
- Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de vardır.
- İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler. İncirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri öğütlenir.
- İncir, içerdiği ‘benzaldehit' adlı Maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler, kansere karşı etkili olur.
MALZEMELER;
. 1 KG İNCİR
. 6 BARDAK ŞEKER
.4 BARDAK SU
.YARIM LİMON
YAPILIŞI;
.İNCİRLERİ TOPLADIĞINIZDA SAPLARINDA SÜT VARSA, SAPLARINI KESİP BİR GECE DOLAPTA BEKLETİN.
.ŞEKERİ VE SUYU BİR TENCEREYE ALIN KAYNATIN.
.KAŞIKLA BAKTIĞINIZDA ÇOK AKIŞKAN OLMAYACAK ŞERBETİ. TABAĞA ALIP ELİNİZLE KONTROL ETTİĞİNİZDE ÇOK AKIŞKAN OLMAYAN BİR KIVAMI OLACAK.
.LİMONUNU SIKIN.
.ŞERBETİN İÇİNE İNCİRLERİ ATIN. 10 DAKİKADA İNCİRLE KAYNADIKTAN SONRA KAPATIN.
.SOĞUDUKTAN SONRA KAVANOZA KOYUN.
AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder