RSS

Pages

14 Kasım 2013 Perşembe

PİZZA POĞAÇALAR



Muharremin Onuncu günnüne Aşure Günü denir. 
Bugüne özel bir saygı gösterilmelidir.
Zira Arşın hamili bulunan melekler o günün değerini bilirler.

Efendimiz buyurdular ki:

“İbrahim (a.s) Aşure günü doğmuştur. Allah O’nu Nemrud’un ateşinden Aşure Günü kurtarmıştır. Allah O’na doğru yolu Aşure Günü göstermiştir.”

O gün Cebrail (a.s), Mikail (a.s) ve İsrafil (a.s)’ın, Arş ve Kürsün yaratıldığı gündür. Gökler, yer ve Cennet o gün yaratılmıştır. Tuba Ağacı Aşure Günü dikilmiştir. O günde kemal erbabının kendilerine vaad edilen mertebeye ulaşmış olmaları bugünün hayırlı, uğurlu ve bereketli bir gün olduğuna açık bir delildir.


Aşure Günü Namaz Kılmak


İbn-i Abbas’tan rivayet ediliyor :

“Kim aşure günü 4 rekat namaz kılar da her rekatında Fatiha’dan sonra 50 İhlas Sûresi okursa, Alah Teala geçmiş ve gelecek 50 senelik günahlarını bağışlar ve Mele-i Ala’da Cennette onun için nurdan bir kürü bina eder.”

Aşure gecesini ibadet ile ihyâ etmek müstehabdır.


Peygamberimiz’in Aşure gününün önemi hakkında Hadis-i Şerifleri vardır. 
Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyuruyor : “Aşure günü kim bir gün oruç tutarsa Firdevsi Ala’ya varis olur.” 
Yine Efendimiz buyurdular ki : “ Aşure günü kim bir kere İhlâs Sûresini okursa, Cenab-ı Hak o kimseye rahmet nazarı ile bakar.”

Aşurenin mânâsı, “nurlu yaşamak” demektir.

Aşure Günü Oruç tutmak

Aşure günü oruç tutmak sünnettir.

Efendimiz Aleyhissalâtu Vesselâm buyurdular ki: 

“Kim Aşure günü bir kişiye iftar ettirirse, tüm Ümmet-i Muhammedi iftar ettirmiş gibi ecre nail olur.”

“Aşure günü oruçla geçiren, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi ecre nail olur.”

“Bugünün fazlını arayın. Çünkü O, Allah’ın günlerin arasından seçtiği mübarek bir gündür. Kim bu günü oruçla geçirirse, Allah nezdinde bulunan melekler, nebîler, peygamberler, şehitler ve salihlerin ecrini verir.” 

“Aşure sizden önceki peygamberlerin bayramıdır. O günü oruçla geçirin.”

“Aşure günü oruç tutun fakat bu hususta yahudilere muhalefet edin, bir gün önce ve bir gün de sonra tutun(Böylece 3 günü tamamlamış olursunuz).”

“Aşure gününün orucu bir senelik günahlara kefarettir.”





                     



                  Bu sıralar bir şeyler paylaşmakta zorlanıyorum. Bu hafta oğlumun doğum günü var ve son sürat ona hazırlanıyorum. Bir yandan oğlumla ilgileniyorum. Bir yandan yeni evlenen arkadaşa( Seyhan ve Rana) hayırlı olsuna, bir yandan yeni ev alan arkadaşlara( Zeynep ve Eyüp) hayırlı olsuna gitmeler. Bir yandan aşure günü tabi aşure yapılır demi. (Aşure yaptık ama ben resimlemeyi unutmuşum.) Bir yandan okulda sınavlar başladı.Her gün yüzlerce çocuk ''sınavları okudunuz mu?'' diye soruyor. Bir yandan hafta sonu misafirlerim vardı. (eşimin kardeşleri geldi.) Ev işlerini saymıyorum. Artık sorgusuz yapılıyor. Bu hafta baya yoğundu yani. ve devam edecek yoğunluk. Annem olsa ''Allah iş kaygısı versin'' derdi. Çok şükür diyelim. Yoruluyorum ama en azından evini ziyaret edeceğim dostlarım ve evimizi ziyarete gelen akrabalarım var.

                  Kış geldi balkonda kahvaltı mı olur diyeceksiniz. Ama bir kaç hafta oldu buna. kız kıza bir kahvaltı yapalım dedik. Tuğba, çilem ve ben. Hava mis gibiydi. kışa girmeden son kez balkonu değerlendirelim dedik. Tam kahvaltıyı hazırladık. Oturduk ki sürpriz. Arıların saldırısına uğradık:))) doğada yaşamak böyle bir şey işte. Yani kıskanan arkadaşlara söyleyeyim balkonda yapılamadı bu kahvaltı. Hepsini içeriye taşımak zorunda kaldık maalesef. tarifime geçeyim.


MALZEMELER;

ben hamuru ekmek makinesinde  yaptım ama elde de yapılabilir tabi.

HAMURU İÇİN.
.2 SU BARDAĞI SU
.4 YEMEK KAŞIĞI SIVI YAĞ
.2 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER
.2 ÇAY KAŞIĞI TUZ
.2 TATLI KAŞIĞI KURU MAYA
.ALDIĞI KADAR UN (EKMEK MAKİNESİNDE YAPANLAR İÇİN 6 BARDAK UN)

ÖNCE SIVI OLANLARI KABA ALIN. KURU MAYA ERİDİKTEN SONRA UNU KATIN VE YOĞURUN. MAYALANMAYA BIRAKIN. EN AZ 1 SAAT.

ÜZERİ İÇİN,
.YUMURTA SARISI
.BEN SOSİS KOYDUM AMA SUCUKLA DA GÜZEL OLUYOR.
.YEŞİL BİBER. DOMATES.
.KAŞAR

ELİNİZLE ŞEKİL VERİN. ÜZERİNE DOĞRADIĞINIZ MALZEMELERİ KOYUN. KENARLARINA YUMURTA SÜRÜN. 180 DEREDE PİŞİRİN. FIRINI KAPATMAYA 1 DAKİKA KALA ÜZERLERİNE KAŞAR KOYUN. VEYA KOYMASINDA TADI GÜZEL OLUYOR.

AFİYET OLSUN...




Hiç yorum yok:

Blog Listem

TAKİP ETTİKLERİM