RSS

Pages

12 Ocak 2014 Pazar

KIYMALI KARNABAHAR

MEVLİD KANDİLİ
HERKESİN MEVLİD KANDİLİ MÜBAREK OLSUN
Mevlid, doğum zamanı demektir. Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. Peygamber efendimizin doğum günü, bütün Müslümanların bayramıdır. Bu ay içinde mümkün olduğu kadar salatü selamı ( selat-ı nariye, selat-ı münciye ve selat-ı fethiye) çok okunmalıdır.
 
Resulullah dünyaya gelince, amcası Ebu Leheb’in cariyesi Süveybe, (Kardeşin Abdullah’ın oğlu oldu) diyerek kendisine müjde getirince, sevinmişti. (Ona süt vermek şartı ile, seni azat ettim) demişti. Bunun için, Ebu Leheb’in, her mevlid gecesinde, azabı biraz hafiflemektedir. Mevlid gecesi sevinen, o geceye kıymet veren müminlerin pek çok sevap kazanacağı buradan da anlaşılmaktadır. Hafız Muhammed ibni Cezeri Şafii diyor ki: (Ebu Leheb rüyada görülüp, ne halde olduğu sorulduğunda, çok azap çekiyorum. Ancak, her yıl, Rebiul-evvel ayının 12. geceleri, azabım hafifliyor. Resulullah dünyaya gelince, müjde veren cariyemi sevincimden azat etmiştim. Bunun için, bu gecelerde azabım hafifliyor) dedi. Ebu Leheb gibi azgın bir kâfirin azabı hafifleyince, O yüce Peygamberin ümmetinden olan bir mümin, Onun doğduğu gece sevinir, malını uygun yerlere dağıtır, ziyafet verir, böylece, Peygamberine olan sevgisini gösterirse, Allahü teâlâ onu Cennetine sokar.) [M. Nasihat] 
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde eshab-ı kirama ziyafet verir, dünyayı teşrifindeki ve çocukluk zamanındaki şeyleri anlatırdı. Hz. Ebu Bekir de, halife iken, eshab-ı kiramı toplar, Resulullah efendimizin dünyayı teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı. Bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutulması iyi olur, sevap olur. 








         KIŞ YEMEKLERİNE DEVAM. VE KARNABAHARI KIZARTMAMAYA İNAT ETTİM BU YIL. KIZARTMA YAPMAYI HİÇ SEVMİYORUM HEM SAĞLIKSIZ HEM DE TEMİZLİĞİ ZOR. ALTERNATİF OLUR SİZLER İÇİN DE. KIYMALI KARNABAHAR HİÇ DE FENA DEĞİL.


MALZEMELER;
. 1 KARNABAHAR
.250-300 GRAM KIYMA
.1 KURU SOĞAN
.2 DİŞ SARIMSAK
.2 BİBER
1 KAŞIK SALÇA
.2-3 KAŞIK TEREYAĞ
TUZ, PUL BİBER, KARABİBER

YAPILIŞI;
.KARNABAHARI HAŞLAYIN. SUYUNU SÜZÜN.
.FIRIN KABINA PARÇALARINA AYIRIP KOYUN.
.SOĞANI VE BİBERİ DOĞRAYIN.
.KIYMAYI TENCEREYE ALIN. SUYU ÇEKENE KADAR PİŞİRİN.
.ÜZERİNE TERE YAĞINI KOYUN.
.SOĞANI VE BİBERİ KOYUN.
.SOĞAN VE BİBER PİŞİNCE ÜZERİNE SALÇAYI KOYUN. BAHARATLARINI ATIN.
.SARIMSAĞI RENDELEYİP KOYUN.
.KIYMAYI KARNABAHARIN ÜZERİNE DÖKÜN.
.180-200 DERECELİK FIRINDA 10 DAKİKA KADAR PİŞİRİN.

AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Blog Listem

TAKİP ETTİKLERİM