RSS

Pages

17 Aralık 2013 Salı

BALIK ÇORBASI



Şeb-i Arus Törenleri


Şebi ArusHazret-i Mevlâna’yı Anma ve Vuslat yıldönümü törenleri her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir.
Şeb-i Arus, düğün gecesi demektir. Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleriyle özetleyen Mevlâna 17 Aralık 1273 günü Hakk'a yürümüştür.
Mevlâna ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu. O öldüğü zaman sevdiğine, yani Allah'a kavuşacaktı. Onun için Mevlâna ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen "Şeb-i Arûs" diyordu ve dostlarına ölümünün ardından ah-vah edip ağlamayın diyerek vasiyet ediyordu.
“Ölüm günüm, düğün günümdür” tabirini kullandığı için anma törenleri, düğün günü ya da vuslat günü manasına gelen “Şeb-i Arûs“ olarak adlandırılmaktadır. Onun düşüncesinde ve fikirlerinde ölüm hiçbir zaman yokluk olarak kabul edilmemektedir. "Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir" diyerek gönüllerdeki ölümsüzlüğe dikkat çekmiştir.


Hz. Mevlâna, "Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan" ifadesiyle de ölümün ayrılık değil kavuşmak olduğuna dikkat çekmiştir. Hem de öğle değimlidir ki Allah (cc) Kur’an da haber veriyor. "Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra ancak bize döndürüleceksiniz" (Ankebût, 29/57)

Allah’a, yani özüne döndürülen bir ruh için yokluk manasında kullanılan ölüm ifadesi, nasıl bağdaştırılabilir.


Hazreti Mevlâna ömrünü, Kur’an’a ve Peygambere adamasına rağmen, gelecekte hakkında çıkabilecek yalan ve iftiralara daha hayatta iken gereken cevabı vermiştir.



“Bu canım var oldukça ben Kur'an’a tutsağım
Muhammed Mustafa’nın yolundaki toprağım
Benden başkaca bir söz nakledenler olursa
Hem onu söyleyenden hem o sözden uzağım” 








                BOL BOL ÇORBA YAYINLAYACAĞIM DEMİŞTİM.  SİVASLI OLDUĞUMDAN KÜLTÜRÜMÜZ DE BALIK ÇORBASI YOK ASLINDA. AMA ÇOCUK OLUNCA ONU DA YESİN BUNU DA YESİN O SAĞLIKLI ŞU SAĞLIKLI DERKEN HER ŞEYİ YAPAR OLDUK. ÜST KAT KOMŞUM BALIK ÇORBASININ ÇOCUKLARA ÇOK FAYDALI OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ. GEÇEN HAFTA PALAMUT ALMIŞTIK. BİR TANESİNİN YARISINI ALIP BUZLUĞA KOYDUM ÇORBA YAPMAK İÇİN. ASLINDA TEREDDÜTLÜYDÜM. YERLER Mİ ACABA DİYE. AMA KORKTUĞUM GİBİ OLMADI. HATTA EŞİM DAHA ÖNCE NEDEN DENEMEDİK DİYE HAYIFLANDI. BU ARALAR KANDIRA DA BALIKLAR UCUZLADI. ALIP BUZLUĞA KOYMAYI DÜŞÜNÜYORUM ÇORBA İÇİN.
             İNTERNETTE BİRAZ ARAŞTIRDIM AMA HERKES ÇOK FARKLI TARİFLER VERMİŞTİ. BENDE BOŞ VERİP KENDİ DAMAK ZEVKİMİZE GÖRE YAPTIM.

MALZEMELER;
.YARIM PALAMUT(DİĞER BALIKLARDAN DA YAPILABİLİR)
.2 LİTRE SICAK  SU
.2 KÜÇÜK BOY PATATES
.2 HAVUÇ
.MAYDANOZ
.2 YEMEK  KAŞIĞI TEREYAĞ
.1 YEMEK KAŞIĞI UN

TERBİYESİ İÇİN;
.1 YUMURTA SARISI
.1 LİMONUN SUYU
.2 DİŞ SARIMSAK

YAPILIŞI;
.BALIĞI 2-3 PARÇAYA AYIRIN. BİR TENCERE KOYUN ÜZERİNE SUYU DÖKÜP HAŞLAMAYA BIRAKIN. TAVUK GİBİ. KAFASI VARSA ONU DA KOYUN.
.BALIK HAŞLANANA KADAR PATATESLERİ SOYUN VE ÇOK MİNİK KÜPLER HALİNDE DOĞRAYIN.
.AYNI ŞEKİLDE HAVUCU DA DOĞRAYIN. MAYDANOZLARI DA KÜÇÜK ŞEKİLDE DOĞRAYIN.
.HAŞLANAN BALIKLARI SUYUN İÇİNDEN ALIN VE KILÇIKLARI VARSA ONU TEMİZLEYİN.
.BAŞKA BİR TENCEREYE TERE YAĞINI KOYUN. ERİDİKTEN SONRA ÜZERİNE UNU KOYUN VE KAVURUN.
.UN PEMBELEŞİNCE ÜZERİNE HAŞLADIĞINIZ BALIĞIN SUYUNU DÖKÜN KARIŞTIRIN.
.İÇİNE PATATES VE HAVUÇLARI ATIN.
.PATATES VE HAVUÇ PİŞİNCE İÇİNE BALIKLARI ATIN.
.TERBİYESİ İÇİN; BİR LİMONU SIKIN. ONU BİR KABA ALIN. ÜZERİNE YUMURTA SARISI VE RENDELENMİŞ SARIMSAĞI KOYUN. KARIŞTIRIN.
.BU KARIŞIMI ÇORBANIN ÜZERİNE BOŞALTIN.
.ÇORBANIZ HAZIR. KAPATTIĞINIZDA MAYDANOZLARINI EKLEYİN.
.ÇOCUKLARINIZIN HOŞUNA GİDECEKTİR.

AFİYET OLSUN...






Hiç yorum yok:

Blog Listem

TAKİP ETTİKLERİM