RSS

Pages

26 Ocak 2014 Pazar

AYVA TATLISI VE GLUTENSİZ YAŞAM



Çölyak hastalığı bağırsaklarda besin maddelerinin sindiriminin ve emiliminin 

bozulmasına yol açan bir hastalıktır. Çölyak hastalığı olan insanlar; buğday, arpa, çavdar ve bir dereceye kadar da yulafta da bulunan bir protein olan 'gluten' e karşı hassasiyet gösterirler.



                     Bu kişiler





gluten içeren gıdalarla beslendiklerinde ince bağırsaklarında oluşan immunolojik reaksiyonlar sonucu hücrelerde iltihap ve hasar oluşturur. Oluşan bu hasar sonrasında besin maddelerinin sindirimi ve emilimi bozulacağından, ishal ve zamanla vücutta bazı maddelerin eksikliği ortaya çıkar.

Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır ve hastaların yüzde10 kadarında ailede çölyak hastalığı olan başka bireyler vardır. Çift yumurta ikizlerinde yüzde30 oranında görülürken, tek yumurta ikizlerinde görülme oranı yüzde70'tir. 

Emilim ve sindirim bozukluğunun derecesine bağlı olarak Çölyak hastalığı çocuklarda ve erişkinlerde farklı belirtilerle kendini gösterir. Çocuklarda gelişme ve büyüme geriliği çölyak hastalığının erken bulgusu olabilir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, huysuzluk, uyuklama, davranış bozuklukları ve okulda başarısızlık görülebilecek diğer belirtilerdir. Bulguların ortaya çıkması ve şiddetlenmesi yıllar sürebilir. Çölyak hastalığı erişkinlerde genellikle 30-40 yaş civarında ortaya çıkarsa da daha ileri yaşlarda da görülebilir. Hastalıklı kişilerde belirtiler iki şekilde kendini gösterir:

 Hastalarda beslenme bozukluğu, vitamin ve mineral yetersizliğine bağlı olarak;
Zayıflama ve ödem
Kansızlık (demir ve B12 vitamin eksikliği)
Kemik erimesi (osteoporoz)
Kolay çürüme (K vitamin eksikliği)
Sinir hasarı =periferik nöropati (B12 ve B1 vitamin eksikliği)
Kısırlık (adet bozukluğu, düşükler)
Kas güçsüzlüğü (potasyum, magnezyum yetersizliği)
Saç dökülmesi
İştahsızlıktır.






GLUTENSİZ YAŞAM

     ÇÖL YAK HASTALIĞINI BELKİDE BENİM GİBİ BİR ÇOĞUNUZ DUYMAMIŞSINIZDIR. BEN DE GEÇEN YIL ÇÖL YAK OLAN SERPİL HOCAMDAN  SONRA DUYDUM VE BELKİ DE ÇEVREMİZ DE BİR ÇOK KİŞİ DE VAR OLABİLECEK FAKAT TEŞHİSİ ZOR OLAN BİR HASTALIK. BU HASTALIĞIN TEŞHİS EDİLDİKTEN SONRA Kİ SÜREÇTE UYULMASI GEREKEN DİYET ZAHMETLİ VE BİR O KADAR DA ZOR. ÇÜNKÜ BU HASTALARIN GLUTEN MADDESİNİ YEMEMELERİ GEREKİYOR. GLUTEN BUĞDAYDA OLAN BİR PROTEİN. NORMALDE FAYDALI OLMASINA RAĞMEN ÇÖL YAK HASTALARI İÇİN ZARARLI. BU DA DEMEK OLUYOR Kİ ÇÖL YAK HASTALARI UNLU VE BULGURLU GIDALAR VE BİR ÇOK GIDAYI YİYEMİYOR.
        SERPİL HOCAMI EVE ÇAĞIRINCA DA GLUTENSİZ YİYECEKLER HAZIRLAMAM GEREKİYOR. UN VE BULGURSUZ NE YAPILABİLİR. PASTALAR BÖREKLER YAPAMIYORUM. BEN DE AYVA TATLISI YAPMAYA KARAR VERDİM.

MALZEMELER;
.1 KİLO AYVA
.2 SU BARDAĞI ŞEKER
.1 SU BARDAĞI SU
.1 ÇUBUK TARÇIN
.ÜZERİ İÇİN; KAYMAK VE CEVİZ

YAPILIŞI;
.AYVALARI ORTADAN İKİYE BÖLÜN. KABUKLARINI SOYUN VE ÇEKİRDEKLERİNİ ÇIKARIN.
.TENCEREYE KOYUN VE İÇİNE ÇIKARDAĞINIZ ÇEKİRDEKLERİ VE BİR KAÇ KABUK ATIN.
. KABUK TARÇINI DA ATIN.
.ÜZERİNE ŞEKERİ VE SUYU KOYUN.
.TENCERENİN KAPAĞINI KAPATIP KISIK ATEŞTE AYVALAR YUMUŞAYINCAYA KADAR PİŞİRİN.
.PİŞTİKTEN SONRA AYVALARI BİR FIRIN KABINA KOYUN. ÜZERİNE TENCEREDE Kİ SUYU BOŞATIN.
.5 DAKİKA 200  DERECEDE FIRINLAYIN. FIRINI KAPATIN. VE FIRIN SOĞUYANA KADAR  KALSIN.
.FIRINLAMASANIZ DA OLUR AMA ÇOK DAHA LEZZETLİ OLUYOR.
.SERVİS EDERKEN ÜZERİNE KAYMAK VE CEVİZ KOYABİLİRSİNİZ.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok güzel teşekkür ederiz

Blog Listem

TAKİP ETTİKLERİM