RSS

Pages

25 Eylül 2013 Çarşamba

BAKICI MESELEMİZ, KÜRŞAD BEBEK, ZOR HAFTA VE PATATESLİ MANTI (HINGEL)

Resulullah (sav)`ı bir şey üzecek olsa şu duayı okurdu: "Ya Hayyu ya Kayyum, bi-rahmetike estağisu. (Ey diri olan, ey Kayyum olan Rabbim, rahmetin adına yardımım talep ediyorum)." Ve keza şöyle derdi: "Elizzu bi-ya-ze`l-celali ve`l-ikram." (Ya ze`l-celali ve`l-ikram)`ı devamlı söyleyin!

                    Çok yoğun, koşuşturmalı ve bir o kadar da yorucu günler geçirdim ve geçiriyorum. Geçen hafta okula başladığımı söylemiştim. Oğlumu bakıcıya bıraktığımı da. Geçen hafta Pazartesi ve salı(okulun ilk günleri) kabus gibi geçti resmen. Oğlum bakıcısına alışamadı. Hatta alışmaya bile çalışmadı. Kadıncağıza etmediğini bırakmadı. Sabahtan akşama kadar okul ve ev arasında mekik dokudum. Kadın sadece 2 gün dayanabildi ve bakamayacağını söyleyerek kaçtı. İlk bakıcısını kaçırdı.Kaldık öyle ortada. Çarşamba benim boş günümdü. perşembe, cuma eşim izin aldı geçen haftayı atlattık. Hafta sonu yeni bir abla bulduk beyefendiye. Neyse ki yeni ablası ile iyi anlaştı da baya rahatladım diyecektim ki. Ailemize geçen hafta katılan eşimin kardeşinin bebeğinin kalbinde sorun olduğunu öğrendik. Ameliyat olması gerekiyor Kürşad bebeğin. minicik bir şey nasıl ameliyat olacak. Allahım inşallah şifalar verir. Dualarınızı eksik etmeyin lütfen. Allah kimsenin çocuğunu hasta etmesin çok zor gerçekten. Zor günler inşallah düzelecek bebeğimiz.




Tatilde yapmıştım aslında bu mantıyı. yeni yayınlama fırsatım oluyor. Sivas yöresine ait bir mantı.




                HAMURU İÇİN,
.2 SU BARDAĞI SU
.1 TATLI KAŞIĞI TUZ
.1 YUMURTA
.ALDIĞI KADAR UN
.ÖNCE HAMURU YOĞURUN VE DİNLENMEYE BIRAKIN.

İÇ MALZEMESİ;
.2-3 PATATES
.1 KURU SOĞAN
.4-5 KAŞIK SIVI YAĞ
.BAHARATLAR, TUZ
.PATATESLERİ HAŞLAYIN. EZİN.
.SOĞANI ÇOK KÜÇÜK DOĞRAYIN VE BİR TAVA DA SIVI YAĞINDA KAVURUN ÜZERİNE PATATESLERİ KOYUN KARIŞTIRIN.
.BAHARATLARINI ATIN.
. HAMURU AÇIN. BİR ÇAY BARDAĞI İLE DAİRE ŞEKLİNDE KESİN. İÇİNE PATATESİ KOYUP KAPATIN.
.SUYU TENCEREDE KAYNATIN VE MANTILARI İÇİNE ATIP HAŞLAYIN.
.İSTERSENİZ ÜZERİNE SARIMSAKLI YOĞURT DÖKÜP YİYİN. İSTERSENİZ DE BENİM GİBİ TEREYAĞI DÖKÜP YİYEBİLİRSİNİZ.

AFİYET OLSUN...

"Devamını Gör" ...

16 Eylül 2013 Pazartesi

HİNDİSTAN CEVİZLİ KEK(COCOSTAR KEK) VE YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAYATI


                 

                    Yeni eğitim ve öğretim yılı herkese hayırlı uğurlu olur inşallah. Herhalde hiç bu kadar stresli olarak bir yıla başlamamıştım. Bugün okula gittim ama okulda mıydım?, neredeydim?, kendimde miydim? bilmiyorum. Bir şeyler anlatılıyor, bir şeyler oluyor çevrede ama anlamıyorum. Zor gerçekten çok zor çalışan anne olmak. Çocuğunu bırakıp gitmek. Aklının sürekli onda olması zor. Akşama kadar durmadı zaten hep ağladı.Okul ile ev arasında mekik dokudum.Alışacaksın diyorlar ama benim için de oğlum için de zor bir süreç olacak. Neyse ki okulum çok yakın tenefüsler de gelebiliyorum. Böyle teselli ediyorum kendimi sanırım.

                   Kek'e gelecek olursak;  ANTALYA'DAN MİSAFİRLERİM VARDI. Tuğba'nın ablası gelmişti. Aslında yemeğe çağırmak istemiştim ama Kandıra'ya gelip de balık yemek olmaz düsturundan yola çıkarak akşam kerpeye yemeğe gittiler. Bana da çaya çağırmak düştü. Oğlum YAĞMUR ablası ile tanıştı. Aylar önce yağmur ablasının oyuncakları ile tanışmıştı. Yağmur ile yeni tanışabildi. Çok az kaldıkları için(2 güncük) kaynaşma fırsatları olmadı maalesef. Ha kekle ilgili şunu da söylemeliyim'Tuğba ne yapalım'' dediğim de her zaman bu kekten ister:))


          MALZEMER:
.3 YUMURTA(BİRİNİN BEYAZI HİNDİSTAN CEVİZİNİN İÇİNE KATILACAK)
.1 SU BARDAĞI SÜT
.YARIM SU BARDAĞI SIVI YAĞ
.1 SU BARDAĞI ŞEKER
.1 KABARTMA TOZU
.1 VANİLYA
.3 YEMEK KAŞIĞI KAKAO
.ALDIĞI KADAR UN(ÇOK SIVI KIVAMLI OLMAYACAK ŞEKİLDE)

.1 SU BARDAĞI HİNDİSTAN CEVİZİ
.3 KAŞIK ŞEKER



YAPILIŞI;
.YUMURTANIN BİRİNİN BEYAZINI BİR KASEYE AYIRIN.
.DİĞERLERİNİ KEKİ ÇIRPACAĞINIZ KABA KIRIN VE ÜSTÜNE ŞEKERİ EKLEYİN VE KÖPÜRENE KADAR ÇIRPIN.
.YAĞI, SÜTÜ EKLEYİN ÇIRPIN.
.UNU, KABARTMA TOZUNU VE VANİLYAYI KOYUN.KAKAOYU EKLEYİN.
.DİĞER YANDAN AYIRDIĞINIZ YUMURTA BEYAZININ ÜSTÜNE HİNDİSTAN CEVİZİ VE ŞEKERİ EKLEYİP KARIŞTIRIN.
.KALIBINIZI MARGARİN İLE YAĞLAYIN. KEK HAMURUNUN YARISINI EŞİT ŞEKİLDE DÖKÜN.
.ORTASINA HİNDİSTAN CEVİZLİ KARIŞIMI YAYIN.
.ÜSTÜNE KEKİN GERİ KALAN HAMURUNU DÖKÜN.
.ÖNCEDEN 180 DERECEDE ISITTIĞINIZ FIRINDA PİŞİRİN.
.KABARANA KADAR KAPAĞINI AÇMAYIN.


AFİYET OLSUN...


"Devamını Gör" ...

14 Eylül 2013 Cumartesi

EKMEK MAKİNESİNDE KEK



          ŞU SIRALAR ANNEMİN HEDİYE ETTİĞİ EKMEK MAKİNESİNE TAKMIŞ DURUMDAYIM. HER ŞEYİNDEN YARARLANMAK İSTİYORUM. HER GÜN EKMEK YAPIYORUM.NEFİS OLUYOR GERÇEKTEN. SAATİNİ AYARLIYORSUNUZ SABAH KAHVALTISINA SICACIK EKMEĞİNİZ HAZIR. KESİNLİKLE TAVSİYE EDERİM.BÖĞÜRTLEN REÇELİ YAPTIM DÜN. TARİFİNİ YAYINLAYACAĞIM. REÇEL DE MUHTEŞEM OLDU. YEMEK BİLE YAPTIM. TÜRLÜ YAPILABİLİYOR. FAKAT MAKİNENİN GÖSTERDİĞİ SÜREDE SEBZELER FAZLA PİŞMİYOR. BİR SÜRE DAHA ÇALIŞTIRMAK GEREKİYOR. BU DA EKMEK MAKİNESİN DE YAPTIĞIM KEK. FIRINDA YAPTIĞINIZDAN FARKI OLMUYOR ASLINDA. SADECE DAHA ZAHMETSİZ.

           MALZEMELER:
.3 YUMURTA
.1 SU BARDAĞI ŞEKER
.YARIM SU BARDAĞI SIVI YAĞ
.YARIM SU BARDAĞI SÜT
.3 SU BARDAĞI UN
.2 YEMEK KAŞIĞI KAKAO
.1 PAKET KABARTMA TOZU
.1 PAKET VANİLYA

YAPILIŞI;
.BÜTÜN MALZEMELERİ BİR KAPTA KARIŞTIRIP. MAKİNENİN KABINA BOŞALTIN.
.KEK PROGRAMINA AYARLAYIN VE ZAMANIN BİTMESİNİ BEKLEYİN.

AFİYET OLSUN...




     
"Devamını Gör" ...

13 Eylül 2013 Cuma

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER KONSERVESİ VE DOMATES KONSERVESİ

HAYIRLI CUMALARINIZ OLSUN
           "Yavrum! Allah`a karşı (emir ve yasaklarına uyarak edebini) koru, Allah da seni (dünya ve ahirette) korusun! Allah`ı(n üzerindeki hukukunu) koru ki O`nu karşında (dünya ve ahiretin fenalıklarına karşı hami) bulasın -veya önünde demişti-. Bollukta Allah`ı tanı ki, darlıkta da O, seni tanısın. (Dünya ve ahiretle ilgili) bir şey isteyince Allah`tan iste. Yardım talep edeceksen Allah`tan yardım dile. Zira kullar, Allah`ın yazmadığı bir hususta sana faydalı olmak için biraraya gelseler, bu faydayı yapmaya muktedir olamazlar. Allah`ın yazmadığı bir zararı sana vermek için biraraya gelseler, buna da muktedir olamazlar. Kalemlerin mürekkebi kurudu ve sayfalar dürüldü. Sen, yakini bir imanla, tam bir rıza ile Allah için çalışmaya muktedir olabilirsen çalış; şayet buna muktedir olamazsan, hoşuna gitmeyen şeyde sabırda çok hayır var. Şunu da bil ki Nusret(i İlahi) sabırla birlikte gelir, kurtuluş da sıkıntıyla gelir, zorlukta da kolaylık vardır, bir zorluk iki kolaylığa asla galebe çalamayacaktır."
HADİS-İ ŞERİF

               Tatil bitmesinin en kötü yanı annemin yanından gelmem. Yoksa çalışmakla ilgili bir sıkıntım yok.10 yıldan fazladır dışarıdayım her yıl bir çok defa vedalaşıyorum annemle ama hala alışamadım. Her sene daha zordur ayrılmak. Tabi bu sene oğlumu bakıcı teyzesine bırakacağım için tatilin bitmesi çok çok daha zordu. İnanın bu tatil kadar stresli bir tatil geçirmemiştim. ''İyi bir bakıcı bulabilecek miyim?'' '' bakıcıya alışacak mı?'' '' nasıl davranacak oğluma?'' '' nasıl emanet edicem?'' offf bütün yaz boyunca aynı sorular sürekli aklımda tatilimi yaptım. Sorular daha bitmiş değil tabi ki. Bakıcı teyzemiz bugün 2. defa geldi. İlk gün daha kötüydü, hem oğluma hem bana. Çok ağlamış oğlum benim. Neyse ki okulum çok yakın gelebiliyorum sık sık. Bugün daha iyiydi en azından ağlamadı. Allahım inşallah vicdanlı insanlarla karşılaştırır oğlumu. Çalışan anne olmak çok zor maalesef. Onu bırakıp gitmenin vicdan azabını her zaman yaşıyorsunuz.
           Sivas'tan geleli 2 haftaya yakın oldu. geldiğimden beri bir yandan oğluma bakmaya çalışıyorum, bir yandan temizlik yapmaya çalışıyorum bir yandan da malum kış hazırlıkları. Kışı uzun geçen bir memleketiniz olunca kış hazırlıklarınız da uzun sürüyor. Yaz boyunca da önüme ne gelirse kuruttum:) turşular haricinde kışa hazır sayılırız:) közlenmiş kırmızı biber konservesi yaparım her sene hem yemekler de hem de kahvaltı da çok güzel gidiyor. Domates konservesi olmadan olmaz tabi. Kışın malum hiç domates almıyoruz eve. konserveler imdadıma yetişiyor. hem yemeklere kullanıyorum. Hem de menemen yapabilirsiniz.


KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER KONSERVESİ
MALZEMELER;
.2 KİLODAN 1 KAVANOZ ÇIKIYOR. BEN 2 KİLOYA GÖRE VEREYİM TARİFİ.
.2 KİLO KIRMIZI BİBER
.YARIM ÇAY BARDAĞI ZEYTİN YAĞI
.1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
.1 TATLI KAŞIĞI SİRKE
3-4 SARIMSAK

YAPILIŞI;
.KIRMIZI BİBERLERİ TÜM ŞEKİLDE FIRIN TEPSİSİNE KOYUN FIRINDA KÖZLEMEYE BIRAKIN. PİŞİNCE KABUKLARINI SOYUN İÇİNİN ÇEKİRDEĞİNİ ÇIKARIN, YIKAYIN VE TENCEREYE KOYUN.
.SARIMSAKLARI SOYUN.
.BÜTÜN BİBERLER İÇİN AYNI ŞEYİ YAPIN. DAHA SONRA TENCERE ZEYTİN YAĞINI, TUZUNU VE SİRKESİNİ ATIN.
.4-5 DAKİKA KADAR KAYNATIN. KAVANOZA KOYUN VE AĞZINI KAPATIN. KONSERVE ŞEKLİNDE DE SAKLAYABİLİRSİNİZ HEMEN TÜKETECEKSENİZ BUZDOLABINDA DA SAKLAYABİLİRSİNİZ.


DOMATES KONSERVESİ;
MALZEMELER;
.5 KİLODAN 10 TANE YARIM KİLOLUK ŞİŞE ÇIKIYOR.
.5 KİLO DOMATES
.YARIM KİLO YEŞİL BİBER
.4-5 TANE KIRMIZI BİBER (İSTERSENİZ KOYMAYABİLİRSİNİZ.)
.1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ


YAPILIŞI;
.DOMATESLERİ DOĞRAYIN VEYA ROBOTTA ÇEKİN. TENCEREYE KOYUN.
.BİBERLERİ DE AYNI ŞEKİLDE ÜZERİNE KOYUN.
.SIVI YAĞINI DA KOYUN. KAYNATIN.
.10 DAKİKA KADAR KAYNATIN. OCAĞIN ALTINI KAPATMADAN KAVANOZA KOYUP HEMEN AĞZINI KAPATIP TERS ÇEVİRİN. SOĞUYANA KADAR TERS ŞEKİLDE BEKLETİN.
.BİR TEPSİNİN İÇİNDE BEKLETİRSENİZ DAHA İYİ OLUR. ÇÜNKÜ BAZEN KAPAK TUTMAYABİLİYOR.


AFİYET OLSUN...



"Devamını Gör" ...

3 Eylül 2013 Salı

SİVAS- GÜRÜN GÖK PINAR

SİVAS'I BİR ÇOK DEFA GEZDİM TABİ MEMLEKETİM İLK DEFA GEZMİYORUM. AMA BU SEFER EŞİM VE OĞLUMU GEZDİRDİM. SİVAS'I İLK DEFA GÖREN HERKESİN İLK TEPKİSİ BU KADAR GÜZEL OLDUĞUNU TAHMİN ETMEMİŞTİM OLUYOR. SİVAS'IN MEYDANINA GİTTİĞİNİZDE DÖRT TARAFINIZI TARİH KAPLIYOR. MEDRESELER, KONGRE BİNASI, VALİLİK BİNASINI MEYDANDA AYNI ANDA GÖREBİLİYORSUNUZ. 
SİVAS'A GİDERSENİZ EĞER MUTLAKA YÖRESEL EŞYALAR SATAN DÜKKANLARA BAKMALISINIZ. ÇOK GÜZEL BİLOLAR, BAKIR EŞYALAR, EL DOKUMASI HALILAR VE SİVAS BIÇAĞI ALABİLİRSİNİZ.

      MEDRESELERİN İÇİNDE Kİ ÇAY BAHÇELERİNDE ÇAY-SİMİT MOLASI VEREBİLİRSİNİZ.

              OĞLUMUN SİVAS SİMİDİ KEYFİ. ELİNDEN ALAMADIK. BAŞINDAN AYAĞINA KADAR SUSAM OLDU:))








      ANKARA YOLU 10. KM DE LEZZETÇİ-ÇAMLIK LOKANTASINDA SİVAS KÖFTE YİYEBİLİRSİNİZ. ORTAMI ÇOK GÜZEL FAKAT YEMEKLERİ İÇİN AYNI ŞEYİ SÖYLEYEMEYECEĞİM. ÇÜNKÜ SİVAS'TA DAHA GÜZEL KÖFTE YAPAN YERLER VAR. SADECE DİNLENMEK İÇİN MÜTHİŞ BİR ORTAM.




           GÜRÜN GÖK PINAR;   EŞİMLE GÖK PINARA DOĞRU YOLA ÇIKINCA BAYA SÖYLENEREK GİTTİ. ÇÜNKÜ GÖK PINARA GİDEN YOL TAMAMEN AĞAÇSIZ VE KUPKURU DAĞLARDAN OLUŞUYOR. DAĞLARI GEÇİP MERDİVENLERDEN AŞAĞI İNDİĞİNİZ DE TURKUVAZ EŞSİZ BİR GÖL SİZİ BEKLİYOR. GERÇİ ŞUANDA ÇOK TESİSLEŞMİŞ. ESKİDEN DOĞASININ BOZULMAMIŞ HALİNİ DAHA FAZLA SEVİYORDUM.YİNE DE GÖRMEYE DEĞER.




"Devamını Gör" ...

Blog Listem

TAKİP ETTİKLERİM